hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.

Hűtlen kezelés miatt feljelentést tesz a Heves Megyei Önkormányzat

Újabb feljelentéseket tett az előző önkormányzati ciklusban hozott döntések miatt a fideszes vezetésű Heves Megyei Önkormányzat hűtlen kezelés gyanúja miatt az Országos Rendőr-főkapitányságon - jelentette be az előző időszak ügyeit vizsgáló eseti bizottság vezetője kedden Egerben.

Mindhárom feljelentés az egri kórházat érintő, az önkormányzat korábbi, szocialista vezetése által hozott döntésekhez kötődik - közölte Sveiczer Sándor Péter, a megyegyűlés által létrehozott testület vezetője. A bizottság véleménye szerint hűtlen kezelés gyanúját veti fel, hogy a megye 2008-ban "köztulajdonból átjátszotta a HospInvest markába" az egri kórházat - tette hozzá.

Ugyancsak feljelentést tesznek amiatt, hogy a fenntartó megye még azt megelőzően kiszervezte az egri kórház gyógyszerellátását, vagyis egy magáncégre bízta ezt a tevékenységet. Azt is kifogásolják, hogy 2010-ben, azt követően, hogy ismét az önkormányzat, illetve a megye által birtokolt nonprofit kft. vette át a kórház működtetését, szerintük Sós Tamás (a közgyűlés korábbi szocialista elnöke) "a közgyűlés tudta és felhatalmazása nélkül, elnöki hatáskörét messze túllépve 160 millió forint támogatást adott egy sebtében összetákolt szerződés alapján a kórházat működtető kft.-nek".

A bizottság elnöke egyben felidézte: a testület már korábban feljelentést tett amiatt, hogy az előző önkormányzati testület döntése alapján, megítélésük szerint indokolatlanul fejlesztettek egy volt kórházi épületet a megyei múzeumi szervezet raktárbázisává.

Szabó Róbert, a közgyűlés fideszes elnöke emlékeztetett arra, hogy a bíróság adósságrendezési eljárást indított a megye ellen a budapesti HVL INVEST Kft. kezdeményezésére. A társaság azt követően kezdeményezte az eljárást, hogy a Fővárosi Ítélőtábla jogerősen 280 millió forint kifizetésére kötelezte a megyei önkormányzatot.

Úgy vélekedett, "egy bukott korszak és egy bukott ember okozta a megyei önkormányzat mindannyiunkat sújtó eladósodását", ennek a "12 éves Sós-korszaknak a lezárása" ad okot az adósságrendezési eljárásra.

Sós Tamás az elhangzottakra reagálva úgy fogalmazott, hogy a megye új vezetése "az 50-es éveket idéző módon politikai megrendelésre dolgozik, kommunikációs célból tesz látszatfeljelentéseket, amivel pazarolja a közpénzt", egyben így akarja palástolni tehetetlenségét. Az előző önkormányzat minden döntése mögött pénzügyi és jogi szakmai előkészítés állt, ennek eredményeképpen pedig az egyik legkevésbé eladósodott magyar kórházat adták át az új összetételű közgyűlésnek - tette hozzá.

Sós Tamás azt is közölte, hogy rágalmazás miatt pert indít a Heves Megyei Közgyűlés vezetése ellen.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink