hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Egy kórházüzemeltető esete a magyar focival

Hinni kell a csodában, mert néha bekövetkezik...

Ez egy olyan focipálya, aminek nincsenek kijelölt határai, időnként két-három labda pattog rajta, a bíró egyszer csak lefújja a meccset, majd újraindítja, s közli: az ellenfél kapuja az enyém, így eddig öngólokat lőttem, és nem is focit, hanem kézilabdát játszunk – miközben azt sem tudom, ki kivel van. Kovács Róbert, az egyetlen talpon maradt kórház-üzemeltető jellemzi így a honi egészségügy jelenlegi állapotát.

Kovács Róbert – mint mondja – negyvenévesen döntött úgy, hogy alapvetően mást akar csinálni, mint korábban. Az új élet terepeként – társaival együtt – az egészségügyet nézte ki, azon belül is kórházak üzemeltetésére kívántak vállalkozni. 2006-ot írtunk ekkor, a kormány épp bejelentette, feltett szándéka a szolgáltatói és a biztosítási reform elindítása, így a frissen alakult Medical Investments’ tulajdonosai, akik jelentős magántőkét fektettek az újonnan alapított cégbe, s a mögöttük álló bank szakértői úgy kalkuláltak, hogy ha egyhamar nem is, talán közép- vagy hosszú távon megéri a befektetést. „Minden arról szólt, hogy nagy reformok lesznek, a kórházakat részben magáncégek üzemeltethetik, komoly színvonal-emelkedést generálva a szolgáltatásban, hogy jönnek a magánbiztosítók, akik kiegészítik az egyre szűkösebb anyagi forrásokat, s mindez így együtt kihúzza a rendszert a bajból. Mi pedig elhittük, hiszen a világ számos pontján sikerrel működnek ilyen rendszerek” – emlékszik ma is.

A Medical Investments' a kezdetekkor

Végigjárták szinte az összes vidéki kórházat, ám a fővárost tudatosan kihagyták, amit ma is jó döntésnek tart, mondván, a budapesti egészségügyi intézmények körüli viszonyok olyan mértékben zavarosak és áttekinthetetlenek, hogy jobb nem foglalkozni velük. Kórházigazgatókkal, polgármesterekkel, politikusokkal tárgyaltak, s mindenhol meglepően jó fogadókészséggel találkoztak. Igaz, mozgásban volt a piac, a kiskunhalasi kórházat már a HospInvest működtette, s épp kezdte bevenni Hevest, míg a Dunántúlon a Medisys tört előre a maga csendes módján. Kovács Róbert nem tagadja, e két cég farvizén kezdtek beevezni a kialakulóban lévő kórház-működtetési piacra.

A később érkezők hátrányát igyekeztek előnyükre változtatni, eltanulva, amit a többiek jól csináltak, széles ívben kikerülve azt, amit szerintük rosszul. Azt például tudatosan eldöntötték, hogy a politikától minél távolabb akarják tudni magukat. „A politika az elmúlt években komoly, de közel sem örömteli változásokat hozott az egészségügyben. Az ágazat rengeteg olyan csatának lett a színtere, amelyeknek máshol kellett volna lejátszódniuk.”

A cikk folytatását bejelentkezés után itt olvashatják!

Horváth Judit
a szerző cikkei

hirdetés

Könyveink