hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.

Harminc százalékkal csökkenhetnek a gyógyszerárak

Átszervezi kínai vállalatát, új vezetőt nevez ki, csökkenti működési költségeit és lejjebb viszi gyógyszereinek árát a brit székhelyű GlaxoSmithKline (GSK) – adta hírül az MTI.

A közbiztonsági minisztérium illetékese közölte, hogy a cég együttműködésének köszönhetően jelentős előrelépés történt a vesztegetések gyanúja alapján folyó nyomozásban. A GSK China külföldön tartózkodó vezérigazgatója, Mark Reilly hamarosan visszatér állomáshelyére és kész együttműködni a hatóságokkal. Reillyt a francia Hervé Gisserot váltja a vezérigazgatói székben.

A rendőrség már megállapította, hogy a cég alkalmazottai orvosokat vesztegettek meg azért, hogy egyes gyógyszerekből növeljék a felírt mennyiséget, s egyben az árak növelésére ösztönöztek. Az orvosok megkörnyékezésének módja, a személyes kapcsolatok kiépítésének és ápolásának mikéntje része volt az ügynökök felkészítésének. A terepen dolgozók ehhez külön keretekkel rendelkeztek, s joguk volt konferencia-meghívásokra.

A nyomozás eddigi adatai szerint a bevételek 7-10 százaléka vándorolt az orvosok számlájára. Az együttműködő orvosokról aktát vezettek, őket "teljesítményük", vagyis felírásaik alapján jutalomösszegekkel honorálták. A pénzt visszautasítókat megajándékozták, tudományos tanácskozásokra fizették be őket, utazási költségeiket megtérítették, előadásaikat díjazták.

A hivatalos kalkulációk szerint a GSK China átszervezése révén a gyógyszerek árában 30 százalékos csökkenés következhet be. A cég maga már közölte, hogy "új működési modellje" révén mérséklődni fognak árai.

Kínában általános, több tucatnyi vállalatra kiterjedő vizsgálatot rendeltek el, elsősorban a különböző erőfeszítések ellenére megállíthatatlanul növekvő gyógyszerárak megfékezésére.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink