hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

A kínai kormány rámozdult a gyógyszeriparra is

Mintegy hatvan nagy kínai és külföldi gyógyszergyártó cég árainak vizsgálatát jelentette be a központi gazdaságtervező nemzeti fejlesztési és reformbizottság (NDRC) Kínában.

A szervezet mindenekelőtt a gyógyszergyártó vállalatok termelési költségeit és termékeinek árát veszi majd nagyító alá - áll az NDRC közleményében. A vizsgálat célja, hogy a gazdaságtervező képet kapjon a gyógyszercégek árszabási mechanizmusáról, és képes legyen a jövőben szükség esetén azok kiigazítását kérni. Megnézik azt is, hogy a Kínába importált gyógyszerek ára mennyiben tér el a más piacokra szállított pirulákétól, jelentős eltérés esetén pedig a különbség okát is feltérképezik majd. A vizsgált cégek között nagy nemzetközi vállalatok, így például a brit GlaxoSmithKline, az amerikai Merck és a Baxter, vagy a japán Astellas is megtalálhatók, ezeket a kínai partnereikkel együtt őszig egyesével felkeresi majd az NDRC.

A vizsgálódás hátterében a kínai vezetés azon törekvése sejthető, amely az egészségügyi szolgáltatásokat igyekszik szélesebb tömegek számára is elérhetővé és megfizethetővé tenni. A kínai lakosság elöregedésével egyre több ember szorul orvosi ellátásra, s a gyógyszerek iránti kereslet az idős korosztály, valamint a mind magasabb jövedelmű középosztály bővülése miatt növekedni fog. Az iparági becslések szerint Kína akár három éven belül megelőzheti Japánt és az Egyesült Államok után a világ második legnagyobb gyógyszerpiacává léphet elő.

Az élelmiszer- és gyógyszerbiztonság kérdése, nem utolsósorban a botrányok miatt, visszatérő téma az országban. A gyógyszercégeknél való vizsgálódás hírét mindössze napokkal előzte meg a bejelentés, hogy árrögzítés gyanúja miatt az import tejporgyártóknál is vizsgálódás kezdődik. Ebben a vizsgálatban például a svájci Nestlé, a francia Danon, valamint az amerikai Abbott és a Mead Johnson érintett. A Nestlé és a Danone szerdán árainak csökkentését jelentette be.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink