hirdetés
2024. május. 11., szombat - Ferenc.

Nem hagyhatja el Kínát a GlaxoSmithKline brit pénzügyi vezetője

Nem hagyhatja el Kínát a GlaxoSmithKline (GSK) gyógyszeripari óriás helyi vállalatának brit pénzügyi vezetője, a cég irányítói elleni korrupciós ügyek kivizsgálásának időtartamára – írja az MTI.

Steve Nechelput 1990 óta dolgozik a GSK-nál és 2012 júniusáig hat éven át volt a cég ázsiai-csendes-óceáni területért felelős pénzügyi alelnöke Szingapúrban. A tavaly óta Sanghajban dolgozó szakembert nem vették formálisan őrizetbe, de arra kérték, hogy ne hagyja el Kínát. A cég nagy-britanniai székhelyén megerősítették, hogy Nechelput a posztján van és továbbra is ellátja feladatát.

A kínai rendőrség a hét elején közölte, hogy "súlyos gazdasági bűncselekmények miatt" eljárást indítottak a multinacionális gyógyszergyártó kínai vállalatának négy vezetője ellen. A gyanú szerint az elmúlt hat évben 3 milliárd jüant (109,2 milliárd forint) fordítottak megvesztegetésre. Az érintett kínai vezetők között van a két alelnök, az egyikük Liang Hung, aki egyben az operatív menedzseri feladatokat is ellátta, valamint a HR igazgató és a jogi részleg vezetője. Mark Reilly, aki a cég brit központjában a kínai üzletért felel, június vége óta szintén Kínában tartózkodik.

A kínai közbiztonsági tárca arról tájékoztatott, hogy a GSK alkalmazottai kormányzati hivatalnokokat, vezetőket fizettek le nagy összegekkel, gyógyszeripari szervezeteket, alapítványokat vesztegettek meg, kórházakat és orvosokat pénzeltek közvetlenül és közvetve, hogy növeljék eladásaikat, vagy emeljék termékeik árait. A vesztegetések kivitelezésébe több mint 700 embert vontak be. Az érintettek közül többen már vallomást tettek.

Például az alkalmazottak olyan konferenciákat "szerveztek", amelyeket azután soha nem tartottak meg. Az utazási irodák által bonyolított fiktív rendezvényszervezésre azért volt szükség, hogy annak költségeit elszámolhassák és az így "felszabaduló pénzt" kioszthassák. A rendőrség kihallgatta a gyanúsított utazási irodák képviselőit is, akiktől megtudták, hogy a kapott pénzből visszaadtak és emellett "szexuális szolgáltatást" is közvetítettek a GSK egyes vezetőinek, hogy fenntartsák velük az üzleti kapcsolatot.

A GSK közleményében mélységes aggodalmának adott hangot a vádak miatt.  Egyben közölte, hogy az érintett utazási irodákkal megszüntették a kapcsolatot.

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink