hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.

Ha nincs pénz, elsorvadhatnak a szakrendelők

Több szempontból sem lesz könnyű dolga az egészségügyi kormányzatnak az önállóan működő szakrendelők átvételével – véli a Magyar Hírlapban a szakrendelőket és poliklinikákat képviselő Medicina 2000 elnöke.

Pásztélyi Zsolt tájékoztatása szerint ezek közül körülbelül ötven számít valóban jelentősnek, „jól láthatónak”. Rajtuk kívül azonban számos olyan kisebb, akár gazdasági társasági formában működő egység is van a rendszerben, amelynek számát, szakmai spektrumát és betegforgalmát valójában nehéz kategorizálni.

A független szakrendelők a szakellátás finanszírozásából összesen hét százalékban részesülnek. A fenntartó önkormányzatok átlagosan tizenkét százalékkal egészítik ki a bevételt, amiből az eszközök visszapótlását, a rendelő karbantartását végzik el. Nem tudni, hogy az átvétel után a rendelők megkapják-e – és mennyi utánajárással – az ehhez szükséges forrást az államtól.

Nem képesek felhalmozni nagyobb beszállítói tartozást sem, hiszen működésük eszköz- és gyógyszerigénye elenyésző a kórházakéhoz képest. „Éppen emiatt bedőlni nem, csak elsorvadni tudnak, ha nincs többletforrás” – hangsúlyozta az elnök a Magyar Hírlapban.

hirdetés

Könyveink