hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.

Nem államosítják januártól a járóbeteg-ellátást

Nem veszik állami gondoskodásba 2013. január elsejétől a járóbeteg-ellátó intézeteket. Az eLitMed.hu szerint ezt Cserháti Péter helyettes államtitkár közölte a szakdolgozói kongresszuson.

Nem veszik állami gondoskodásba 2013. január elsejétől a járóbeteg-ellátó intézeteket. Cserháti Péter a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara XLIII. kongresszusán úgy fogalmazott, mivel közeleg a politikai ciklus vége, „jövőre ebbe teljes gőzzel nem lehet belemenni”, hiszen itt még a kórházakénál is heterogénebb a fenntartói szerkezet. Így január elsejével csak azoktól veszik át ezt a területet, akik mindenképpen le akarják adni a feladatot.

Lesz azonban bérkompenzáció – tudósít az eLitMed.hu. Több orvos és szakdolgozó is kimaradt a júliusi béremelésből. Így nem részesültek belőle többek között a gazdasági társasági formában működő intézmények dolgozói, különböző sportegészségügyi feladatokat ellátó kollégák, egyes szakmacsoportok. Mint Cserháti kifejtette, a gazdasági társaságok egy uniós jogszabály miatt maradtak ki a körből, mivel ezek versenypiaci elbírálás alá esnek, központi forrásokból nem támogathatóak. Egyébként 30 gazdasági társasági formában működő intézményt államosítottak, ezek átvilágítása még folyamatban van.

Más szakmacsoportok azért nem kaptak fizetésemelést, mert bár egészségügyi feladatot látnak el, finanszírozásuk nem az E-Alapból történik, amelyből a bérfejlesztés megvalósult. Októberben elsőként azok jutnak hozzá az elmaradt fizetésemeléshez, akik valamilyen technikai okból nem kapták meg azt. A szakmapolitikai, jogalkotási korrekció azonban hosszabb időt vesz igénybe, de mindazokat, akik most kimaradtak, kormány-előterjesztéssel szándékoznak visszamenőlegesen beemelni a rendszerbe.

A bérfejlesztés jövőre is folytatódik – ígérte a szakpolitikus. Decemberben várható pontos ágazati költségvetés, akkor derül ki, miként osztható fel az E-alap 2013-ban. Ezt követően jövő év elejére terveznek újabb egyeztetés-sorozatot a szakmai képviseletekkel, s előreláthatóan ugyanúgy visszamenőleges béremelésre számíthatnak a dolgozók 2013-ban, mint idén.

Nem csak a béremelés kapcsán várhatóak jogszabály módosítások ősszel. A nemdohányzók védelméről szóló törvény helyesbítését az eddigi, gyakorlatból eredő tapasztalatok indokolják. Előkészítés alatt állnak azok a módosító passzusok, amelyek a kórházak struktúraváltása miatt megváltozó területi ellátási kötelezettségeket ellensúlyozzák.

„Ilyen eszeveszett tempójú átalakítás mellett a konszolidáció szónak nagy szerep jut, több helyen is” – mondta a helyettes államtitkár, aki szerint elsősorban a teljesítményvolumen-korlátot kell kompenzálni a megváltozott szerkezetben. A Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI), mint intézményfenntartó 4,5 milliárd forintot kap az átalakítás során felmerült problémák orvoslására. Az E-alapba 6,8 milliárd forint többlet érkezik. Ez a tavalyi kórház konszolidáció során kiosztott 27 milliárd forintnak az a része, amelyet egyes intézmények nem tudtak felhasználni a lejárt határidejű tartozásaik miatt, s visszautalni kényszerültek az összeget. A minimálbér kiegészítés több szolgáltatónak okozott gondot, az ehhez szükséges forrásokat központilag biztosítják.

Tarcza Orsolya
a szerző cikkei

(forrás: eLitMed)
hirdetés

Könyveink