hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

Gyerekkel a rekkenőben

Kisgyerekeseknek ad tanácsokat a nehezen viselhető kánikulai napokra a Semmelweis Médiasarok.

Dr. Szabó András, a Semmelweis Egyetem II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikájának igazgatója azt hangsúlyozza: ahhoz, hogy a verejtékezéssel elveszített sót pótolni lehessen, nem elég vizet vagy ásványvizet adni a gyereknek.  Azt javasolja, hogy kapjon tejet, tápszert, gyümölcslevet vagy levest is – ki, mit szokott -, mert ezekben van annyi elektrolit, amennyire a szervezetének szüksége van.

Hozzátette: a szülők általában tudják, hogy kánikulában a szokásosnál több folyadékra van szüksége a gyereknek, de előfordul, hogy túlzásba esnek, és annyit adnak neki, hogy emiatt enni sem tud. Szerinte a gyerek kapja meg ugyanazt a táplálékot, mint más napokon – általában az is 70-80 százalékban vizet tartalmaz -, és ezen felül legyen a plusz folyadék.

Ha a kánikulában órákig a szabadban van a gyerek, akkor könnyen napszúrást kaphat. A rossz közérzettel, aluszékonysággal, fejfájással járó napszúrás – sok folyadékkal és hűtéssel – egy nap alatt otthon is „meggyógyul”, de ha ezekhez a panaszokhoz hányás is társul, akkor mindenképpen orvoshoz kell fordulniírja a Semmelweis Médiasarok.

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés