hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

Ajánlás a hétvége túléléséhez

Az Országos Környezet-egészségügyi Intézet (OKI) közleményben igyekezett támaszt nyújtani a forró hétvégére készülőknek, de tanácsaik mellett azt is jelzik, nem elég ezt a néhány napot túlélni: a hasonló, sőt még melegebb hőséghullámok egyre gyakoribbak lesznek hazánkban.

Az ország területén jelenleg is hőségriadó van érvényben, a meteorológiai előrejelzés szerint csak jövő kedden várható néhány fokos enyhülés. A napi átlaghőmérséklet emelkedésével a halálozások száma is nő - írta az OKI, hozzátéve: a 2008-2011. évi hőséghullámok idején a halálozás 15-28 százalékkal nőtt, az esetek 80 százaléka a 65 évnél idősebbek körében következett be. A vezető halálokok a szív- és érrendszeri, valamint a légzőszervi betegségek.

A hosszan tartó meleg az egészséges emberek szervezetét is megviseli - jegyezte meg az OKI. Az ember normális külső testhőmérséklete 32-33 Celsius-fok. Ha a levegő hőmérséklete ennél magasabb, a bőr melegedni, az ember izzadni kezd, ami kiszáradást és nátriumvesztést is okozhat. "Ezért fontos, hogy ne csak az elveszített folyadékot, de a sót is pótoljuk, akár ásványvízzel, akár enyhén megsózott csapvízzel, teával" - hangsúlyozta az intézet.

A nagy melegben az intenzív fizikai tevékenység hőgutát okozhat; súlyos, akár életveszélyes állapot is kialakulhat. Ezért kánikula idején például futni, kerékpározni a reggeli vagy az esti órákban ajánlott.  Az autóvezetők figyelmét is felhívták arra, hogy a hőségben romlik a koncentrálóképesség, ezért hosszú utakon álljanak meg gyakrabban pihenni. Ismételten kiemelték: zárt gépkocsiban senki ne hagyjon gyermeket, állatot.

Azoknak, akik a vízpartokra mennek hűsölni, azt tanácsolták, hogy a kijelölt szabadvízi fürdőhelyekről tájékozódjanak az OKI honlapján. A bányatavakban, a folyóvizekben ki nem jelölt helyeken nemcsak balesetveszélyes fürdőzni, de a fertőzések veszélye is fennáll - tették hozzá.

A különböző hűtőberendezésekkel kapcsolatban arra figyelmeztettek, hogy azokat csak szakaszosan, fokozatosan, átmeneti hűtésre jó használni, különben csökkentik a hőmérséklethez való hosszú távú alkalmazkodóképességet.

Az országos tiszti főorvos a múlt szombat óta tartó hőségriadót hétfő éjfélig hosszabbította meg. Nemzetközi és itteni klímamodellek szerint nagy a valószínűsége annak, hogy Magyarországon is egyre gyakoribbá válnak a mostanihoz hasonló, sőt még melegebb hőséghullámok, amelyek az emberi szervezetet jelentősen megviselhetik.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés