hirdetés
2024. április. 30., kedd - Katalin, Kitti.
hirdetés

Szörnyű lesz ma (FRISSÍTÉS: Nem csak ma...)

Az "extrém" erős UV sugárzás nagyon nagy kockázatot jelent, ilyenkor akár 10 perc alatt is leéghet az ember - hívja fel a figyelmet a tisztiorvosi szolgálatra hivatkozva az MTI.

A tartós meleg miatt keddre is az egész országra kiadta a legmagasabb, harmadfokú figyelmeztetését az Országos Meteorológiai Szolgálat. A napi középhőmérséklet az északkeleti határvidék térségében 26-27, az ország jelentős részén pedig 28-30 Celsius-fok körül várható. Emellett az UV-B sugárzás minimuma is nagyon erős lesz, de maximumértékei az extrém szintet is elérhetik.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) Facebook-oldalán ennek kapcsán ismerteti az UV sugárzás szintjeit, veszélyességi fokozatait, illetve az egészség védelme szempontjából legfontosabb tanácsokat.

Gyenge sugárzásnak tekinthető, amikor az UV index 0 és 2,9 között van. Ez a sugárzás nem jelent veszélyt az átlagember számára, kivéve a csecsemőket és a nagyon érzékeny bőrűeket. A verőfényes napsütésben azonban ilyenkor is ajánlott napszemüveget viselni.

A 3-4,9 UV index mérsékelt sugárzást, s egyúttal alacsony veszélyességi szintet jelent. Ekkor az érzékenyebb bőrűek, illetve a kisgyermekek kivételével 30-45 percet is lehet napozni, délelőtt 11 óra előtt és délután 3 óra után akár kétszer ennyit is. Ugyanakkor a napvédő krém és az UV szűrős napszemüveg használata már ekkor is fontos.

Erős sugárzásnak számít, ha az UV index 5 és 6,9 között van. Ez a védtelen bőrfelület számára emelkedett kockázatot jelent, az érzékeny bőrűek 20-30 perc alatt leéghetnek.

A 7,0-7,9-es UV index nagyon erős sugárzást, s a védtelen bőrfelület számára magas kockázatot jelent, a leégési idő 15-20 perc. Ekkor az ÁNTSZ azt ajánlja, hogy csak délelőtt 11 óra előtt és délután 3 óra után tartózkodjanak a napon, akkor is maximum 20 percig. Fontos a megfelelő ruházat, széles karimájú kalap viselése, illetve az UV szűrős napszemüveg viselése. Az ÁNTSZ szerint a fényvédelemmel kapcsolatban ilyenkor a napfény fizikai kerülése, a ruházattal, kalappal és egyéb módon való védekezés áll az első helyen, és csak ezután jönnek a fényvédők.

Amikor az UV sugárzás értékei már a 8 értéket is meghaladják, az már "extrém" sugárzást jelent. Ekkor nem ajánlott délelőtt 11 és délután 3 óra között a napon tartózkodni.

Az országos tiszti főorvos utasítása értelmében szerda éjfélig hőségriadó van érvényben. A meteorológiai előrejelzések szerint viszont a hét végéig folytatódik a kánikula. Kedden, szerdán, csütörtökön és pénteken is 39 fokig emelkedhet a hőmérséklet, de még szombaton is 31-38, vasárnap pedig 30-35 fok körül alakulnak a maximumok.

FRISSÍTÉS (2012.07.03. 17:05):

Az országos tiszti főorvos hétfő éjfélig meghosszabbította a hőségriadót...

(forrás: MTI)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés