hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.

GSK-ügy: őrizetbe vették a tanácsadót

A Kínában vesztegetési botrányba keveredett brit GlaxoSmithKline (GSK) ügyében őrizetbe vettek egy brit férfit és amerikai állampolgárságú feleségét - derült ki csütörtöki sajtóértesülésekből.

A hírt Nagy-Britannia pekingi külképviseletén megerősítették, de csak annyit közöltek, hogy az illetőnek, Peter Humphreynak, a China Whys nevű tanácsadó cég igazgatójának, illetve családjának konzuli segítséget nyújtanak. A párt július közepe óta hallgatta ki a sanghaji rendőrség.

A rendelkezésre álló információk szerint Humphrey - aki egykor a Reuters brit hírügynökség tudósítója is volt - és felesége, Jü Jing-cseng dolgozott a GSK-nak, s állítólag "törvényellenesen gyűjtöttek információkat emberekről". Vállalkozásuk az üzleti kockázatok területén adott ország-, illetve iparág-specifikus tanácsokat, több gyógyszeripari cégnek is. Humphrey alig több mint egy évtizede foglalkozott ezzel.

Kiszivárgott értesülések szerint az őrizetbe vételnek egyértelmű köze van ahhoz a kiterjedt vizsgálathoz, amelyet a GSK-val szemben indítottak "súlyos gazdasági bűncselekmények", vagyis korrupció miatt. A fejlemények valószínűleg azt jelentik, hogy a hatóságok eddigi nyomozásuk során elegendő bizonyítékot találtak a későbbi vádemelési javaslathoz.

A kínai közbiztonsági tárca azt gyanítja, hogy a GSK alkalmazottai kormányzati hivatalnokokat, vezetőket fizettek le nagy összegekkel, gyógyszeripari szervezeteket, alapítványokat vesztegettek meg, kórházakat és orvosokat pénzeltek közvetlenül és közvetve, hogy növeljék eladásaikat, vagy emeljék termékeik árait.

A vesztegetésekbe korábbi információk szerint különböző csatornákon, utazási irodákon keresztül több mint 700-an voltak bevonva, s az elmúlt hat évben állítólag 3 milliárd jüant (109,2 milliárd forint) fordítottak e célra.

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink