hirdetés
hirdetés
2024. május. 06., hétfő - Ivett, Frida.
hirdetés

Gátat szabnak a visszaéléseknek, erős kézben a betegszállítás

Néhány évvel ezelőtt azért választották szét a mentést és a betegszállítást, hogy a Mentőszolgálat az elsődleges feladataira tudjon koncentrálni - írja a szoljon.hu. Most a hatékonyság és ésszerűség jegyében ismét összevonják a kettő irányítását.

Július elsejétől minden olyan, megyehatárokon átívelő betegszállítást, amelyet az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral finanszírozási szerződésben álló szervezet végez, az Országos Mentőszolgálat irányít. Mindez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a hívások továbbra is az adott terület betegszállítóihoz futnak be, ők mindennap összesítik és az OMSZ-nek jelentik a másnapra tervezett feladataikat. Az OMSZ betegszállítás-irányítója a beérkező jelentéseket összesíti, egyezteti, és ha szükséges — például a felesleges párhuzamosságok kikerülésére — módosítja a terveket. Az OEP-nek a betegszállító szervezetek és az OMSZ is adatot szolgáltatnak, az elvégzett feladatok finanszírozása pedig ezek alapján történik.

Az első hónap tapasztalatai alapján mindkét fél úgy véli, hogy gördülékeny, jó munkakapcsolatot sikerült kialakítani, az irányítási feladatok átadása zökkenőmentesen valósult meg. Így a kitűzött célok — mint például a fölösleges kilométerek kiiktatása, az indokolatlan szállítások csökkenése, a párhuzamosságok megszüntetése és az átláthatóság — jórészt máris megvalósulnak. A következő lépés jövő januártól a teljes betegszállítás koordinálása lesz. A tervek szerint akkortól már a megyén belüli szállítási feladatokat is a Mentőszolgálat irányítja. De mégis, mit érzékelnek a változásokból maguk a betegek?

— Nagyon nehéz válaszolni erre, hiszen egyelőre nem vagyunk velük kapcsolatban, nem nekünk jelentik le ezeket a betegszállítási feladatokat, hanem az év végéig még a magáncégek diszpécsereinek — mondta dr. Pápai György, a Mentőszolgálat regionális igazgatója. — Ám a fő szempont mindig is az, hogy gazdaságosan, betegközpontúan történjék a szervezés úgy, hogy a beteg érdeke semmiképpen ne sérüljön. Azt gondolom, minden igyekezetünkkel azon vagyunk most is, hogy ez megvalósuljon. Véleményem szerint a lehető leggazdaságosabban szervezzük a feladatokat, és a betegszállítók irányítóval a kommunikációs kapcsolatunk zökkenőmentes jelenleg is. Megyénkből a legtöbb szállítás a Debreceni Klinikákra irányul, de van feladatunk Szegedre és Budapestre is különböző vizsgálatokra. Jász-Nagykun-Szolnok megye ebből a szempontból speciális helyzetben van, hiszen három klinika felé szállíthatunk betegeket. Az összes betegszállításnak egyébként egyelőre 5-8 százalékát teszik ki azok a feladatok, amelyek felett diszponálunk, tehát csak egy kis szeletét látjuk át még. Biztos vagyok benne azonban, hogy az év végével zökkenőmentesen vesszük át a teljes irányítást, hiszen 2008 januárjáig ezt egyébként is mi csináltuk.

A teljes cikk a szoljon.hu oldalán olvasható.

(forrás: szoljon.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés