hirdetés
2024. május. 05., vasárnap - Györgyi.

Fogvatartottak adományoztak az Országos Mentőszolgálatnak

Speciális végtagrögzítő eszközöket kaptak a mentősök a zempléni városban található fegyház és börtön hét fogvatartottjának alkotásaiból rendezett kiállítás bevételéből.

A jótékonysági akció előzménye az volt, hogy a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Sátoraljaújhelyi Fegyház és Börtön elítéltjeinek munkáiból nemrég tárlatot rendezetek az intézettel azonos épülettömbben található Börtönmúzeumban. Az ott látható festményeket, tárgyakat a látogatók meg is vásárolhatták, ebből gyűlt össze az a pénz, amelyből a mentősöknek felajánlott eszközöket - elsősorban végtagrögzítőket - csaknem 150 ezer forint értékben megvásárolták.

Rózsahegyi Tamás, az intézet vezetője elmondta: az ötlet maguktól az elítéltektől származott, de hogy mire van leginkább szükség, arról megkérdezték a mentősöket. Hozzátette: az akció jelentősége, hogy azok az emberek, akik korábban a társadalomtól elvettek valamit, most önszántukból felajánlást tettek. Breitenbach Géza, a mentőszervezet észak-magyarországi regionális orvosigazgatója úgy fogalmazott: rendkívül hasznos eszközöket kaptak az elítéltektől. A baleseteknél jól alkalmazható végtagrögzítő ugyanis eddig nem volt minden sátoraljaújhelyi járműben, csak a rohamkocsikban, most azonban már a hagyományos mentőket is fel tudják szerelni ezekkel. Az elítéltek felajánlották: egyéb akcióval is szeretnék támogatni a mentőszolgálatot.

A fegyház és börtön által fenntartott Börtönmúzeumban júniusban rendeztek kiállítást az intézetben fogvatartott elítéltek képzőművészeti alkotásaiból. Az ő reintegrációjukat, társadalomba való visszailleszkedésüket segíti elő a másfél évtizede működő Kreatív műhely, ahol festészettel, üvegfestéssel, kerámiakészítéssel foglalkozhatnak.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink