hirdetés
2024. május. 03., péntek - Tímea, Irma.

Fizess, ha fáj!

Már látszanak az eredményei az egészségügy két éve tartó átalakításának: számos műtétre többet kell várni, mint négy éve – írja a hvg.hu.

A HVG-nek sikerült megszereznie az interneten már nem hozzáférhető egykori várólistákat, amelyeket a mostanival összevetve látható, hogy a 2008–2009-ben botrányosan hosszúnak mondott, OEP-vizsgálatokat és ellenzéki kritikákat egyaránt kiváltó várakoztatás egyes kórházakban azóta drasztikus megnyúlt. A lap által közölt táblázatokból kitűnik, vannak olyan megyei kórházak, amelyekben három évet kell várni egy térdprotézis beültetésére, két év alatt sem távolítják el a szürke hályogot, az Országos Gerincgyógyászati Központ pedig 2016 harmadik negyedévére ígér gerincstabilizáló műtétet.

Nagy reményt fűzött ahhoz az egészségügyért felelős államtitkárság – emlékeztetnek  –, hogy lényegében befektetés nélkül csökkenthető az országos várakozási átlagidő, csupán ki kell szűrni a listákról azokat, akik renitens módon egyszerre több helyre is bejelentkeztek. „Az elmúlt három hónap alatt 430 beteg kért más intézményi várólistára történő átjelentkezést” – válaszolta az írásban feltett kérdésükre az OEP. Mivel azonban ugyanezen idő alatt 127 ezren álltak be a sorba, érhető, hogy ez nem sokat nyomott a latban.

Az írás szerint illúzió is a várakozás rövidülését várni a listák transzparenciájától, hiszen mint írják: „A kérdés az, hogy összességében többen kapnak-e ellátást, ha egyesek másik intézményt választanak. A jelenlegi egészségügy-finanszírozás logikája szerint nem, mivel az OEP-támogatás nem függ attól, mekkora a ledolgozandó sor. Így ha valamelyik kórház – tegyük fel – havi tíz csípőprotézis-operációra kap pénzt, akkor is ennyi beteget vesz sorra, ha százan, és akkor is, ha kétszer ennyien állnak nála sorban. A várakozás többnyire nem azért van, mert kevés a műtő vagy az orvos, hanem mert több az igény, mint amennyit az OEP finanszíroz.”

A várólisták országos rövidülésének valószínűsége az idei évben a nullához közelít, mivel semmilyen pluszpénz nincs a többletfeladatok ellátására. Sőt a kormány a béremelésekhez szükséges 34 milliárd forintot is a betegellátásra szánt költségvetési összegből kanyarította ki. Így akinek sietős, az továbbra is, sőt egyre inkább zsebbe fizetve éri el a soronkívüliséget – olvasható a hvg.hu-n.

(forrás: hvg.hu)

cimkék

hirdetés

Könyveink