hirdetés
2024. április. 16., kedd - Csongor.

Európa és Amerika is Orbán Viktort kritizálja

A New York Times "feledékenynek", a The Guardian pedig hataloméhesnek nevezi Orbán Viktort. A The International Herald Tribune szerint aggodalomra ad okot, hogy a Fidesz "egy radikálisabb irányba mozdult" a korábbi jobbközép pozícióból.

Szerkesztőségi vezércikkben foglalkozik a magyar kormány döntéseivel és Orbán Viktor politikájával a New York Times. Az amerikai lap a "Mr. Orbán felejt" című írásában azt írja, a magyarok büszkék lehetnek 1956-ra és 1989-re, de az új médiatörvényre nem. A szabályozás értékelésük szerint egy lépés vissza a kommunista rendszer politikai cenzúrája felé, és "nem lehetne helye a demokratikus Európában".

A cikk úgy fogalmaz, a "Fidesz kormány hatalomszerző intézkedései nem csak sajtóra terjednek ki", majd erre példaként megemlíti többek közt, hogy korlátozták az alkotmánybíróság jogköreit, a magánnyugdíjpénztárak elleni intézkedéseket, valamint az alkotmány újraírásával kapcsolatos terveket.

A szerkesztőségi cikk szerint a tavalyi választáson kétharmados többséget szerzett kormány "háborút folytat az egypártrendszerrel szemben a demokrácia védelmét biztosítani hivatott intézményes ellensúlyok ellen" és több intézkedése veszélyezteti a demokráciát. A New York Times szerint mindez arra utal, hogy Orbán Viktor - akinek a szovjet elnyomás elleni ellenállása és a független, szabad politikai élet érdekében tett fellépése szerzett hírnevet - elfelejtette az 1980-as években hangoztatott eszméket.

A The International Herald Tribune cikkében azt írja: "Az új médiatörvény miatt már így is sokat támadott magyar kormánynak az EU-elnökség kezdetével újabb kritikákkal kell szembesülnie, ugyanis a nagy külföldi befektetők hátrányos megkülönböztetésével vádolják."

Több tucat nyugat-európai vállalat - köztük az E. ON, a Deutsche Telekom és az ING - nyújtott be panaszt, minek eredményeképp az Európai Bizottság úgy döntött, megvizsgálja törvénysértő-e a magyarországi válságadó.

Dimitar Bechev, az Európai Külkapcsolatok Tanácsának vezető politikai munkatársa, a lapnak - a médiatörvényre és a válságadóra utalva - úgy nyilatkozott, aggodalomra ad okot, hogy a Fidesz, amely a meghatározó jobbközép párt volt, "egy radikálisabb irányba mozdult."

A The Guardian szerint: "Orbán Viktor jobboldali kormánya, a harcias és hataloméhes miniszterelnökkel hat hónapra átvette az Európai Unió soros elnöki tisztségét". A lap a Népszabadságot idézi, mely újság címlapján 23 nyelven jelent meg, hogy „Magyarországon megszűnt a sajtószabadság”, és megemlíti, hogy a tiltakozáshoz üres címlappal csatlakozott a Népszava is. Az írás megjegyzi, három újságírót, akik a közszolgálati rádióban próbáltak tiltakozni, felfüggesztettek állásukból.

hirdetés

Könyveink