hirdetés
hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Fordulat: külföldi lapok Orbán Viktor mellett

A ljubljanai Delo és a prágai Mlada Fronta Dnes szerint még nincs itt az idő Orbán megbüntetésének. A Rzeczpospolita szerint más politikusnak lehet azt, ami Orbánnak tilos. A Heti Válasz és az RTL Klub összefoglalója.

Miközben a ZDF főszerkesztője, Peter Frey cenzornak nevezi Orbánt, s televíziós jegyzetében voltaképpen azt követeli, hogy az európai állam- és kormányfők a gödöllői csúcson ne mutatkozzanak közösen Orbánnal, a szlovén és a cseh média hűvösebben szemléli a magyar sajtószabadság körüli küzdelmet.

A ljubljanai Delo elismeri, hogy nagyon oda kell figyelni a budapesti kormányra - ám jelzi: a probléma abban áll, hogy a kormányt kritizáló média többsége a szocialistákhoz van bekötve. Mindazonáltal még ennek a médiának is kijárna a szabadság, elvégre még mindig jobb a rossz minőségű kritika, mint a semmilyen. A lap úgy véli, az Európai Unió esetleges fellépése hiteltelen lenne, mivel "évek óta tétlenül nézi végig, amint Silvio Berlusconi felszámolja a médiapluralizmust, és Vlagyimir Putyin megítélésénél is háttérbe szorítják az elveket a gazdasági érdekek."

Megértőbbnek mutatkozik a prágai Mlada fronta Dnes, amely szerint Orbán a politikájával tipikusan a hazai választóinak szokott üzenni. Amint 1998 és 2002 között, most is bizonyosan másképp fog viselkedni Orbán kifelé, mint befelé - és a sajtót érintő fenyegetésből is majd visszavesz. Mindazonáltal a régi szereposztás most is érvényesül: míg Orbán otthon keménykedik, az ebből származó diplomáciai bonyodalmak elsimítása Martonyi János külügyminiszterre vár majd. A prágai újság türelmet javasol minden kritikusnak.

A magyar kormányfő védelmére kelt a Rzeczpospolita című lengyel konzervatív napilap, amely szerint "Európa igazságtalan Orbánnal szemben". A lap szerint Orbán meg akarja változtatni Magyarországot, és ebben konzervatív eszmék vezérlik. A lengyel újság José Luis Zapatero, Spanyolország szocialista kormányfőjével von párhuzamot, és felhívja a figyelmet, hogy "míg Európa Spanyolország belügyének tekinti a Zapatero által követett politikát, addig a nyugati baloldalt sokkos állapotba hozta Orbán konzervatív forradalma".

A Heti Válasz teljes cikke itt olvasható.

(forrás: Heti Válasz, RTL Klub)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés