hirdetés
hirdetés
2024. május. 06., hétfő - Ivett, Frida.
hirdetés

Ez sértő - Keményen fellép a kormány a gyógyszercégek ellen

Bár a kormány újabb törvénymódosítással próbálja megfékezni gyógyszercégek tisztességtelen fogyasztásösztönzését, a Medical Tribune orvosi szaklap konferenciáján kiderült: számos kiskapura még nem találják a zárat - írja a Népszabadság. Több szigorítás mellett az orvosokat is büntetnék, ha nem jelentik a hatóságnak, hogy tiltott gyógyszerpromóció alanyává váltak.

A parlament előtt lévő jogszabály-módosítás a jövőben alaposan megnehezíti a cégek dolgát, ha a tb-támogatott orvosságokat szeretnének népszerűsíteni az orvosok körében. Például csak az Országos Gyógyszerészeti Intézetnél 10 millió forint ellenében regisztrált szakember lépheti át a gyógyító küszöbét. Ám mielőtt az orvoslátogató belefogna mondókájába, az orvosnak meg kell győződnie arról, hogy van-e és ha igen, hiteles-e a feladatra jogosító igazolványa. A szabálytalanul zajló gyógyszerismertetéssel - benne a megvesztegetési kísérletet is - az orvosnak jeleznie kell a hatóságoknak. Ha ezt elmulasztja és kiderül, a gyógyszerügyi hatóság őt is bünetheteti, például felfüggeszthetik vényírási jogát.

A jogalkotók egyszer s mindenkorra véget vetnének az orvoskongresszusnak álcázott nyaralásoknak is. A jövőben csak akkor lehet „büntetlenül” ilyen utat szervezni, ha hallgatóságnak legalább a fele külföldi állampolgár. A témáról a Medical Tribune által szervezett szakmai konferencián a gyógyszerügyi hatóság egy hete hivatalba lépett főigazgatója, Kőszeginé dr. Szalai Hilda jelezte: a jövőben rendszeresen ellenőrzik majd az összes gyógyszerismertetéssel kapcsolatos fórumot és a szórólapokat is. A termékismertetéseket vagy bármilyen egyéb promóciót szolgáló szakmai rendezvényeket a szervezőnek előre be kell jelenteni, az ilyen fórumokat pedig 10-15 tagú csapata rendszeresen vizsgálja majd a szabályok betartását. A hibázó cégekre pedig akár 500 milliós bírságot is kiszabhat a hatóság.

Január óta az OGYI már öt nagy rendezvényt ellenőrzött, ennek nyomán 9 jogsértést állapítottak meg és mintegy 52 milliós bírságot szabtak ki: mindezt egyetlen, tragédiával végződő utazás nyomán indult ügyben. A hatóságok – az orvosok tiltott befolyásolásával kapcsolatos – gyanúja miatt kezdtek nyomozni. Kiderült, hogy a harmincfős magyar háziorvoscsoport négycsillagos thaiföldi nyaralóhelyének közelében a tragédia idején egyetlen nemzetközi kongresszust sem tartottak, viszont a 30 magyar orvos számláját egy gyógyszercég állta.

A teljes cikk a Népszabadság oldalán olvasható.

(forrás: Népszabadság )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés