hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Drasztikus büntetést kap a Thaiföldöldön elhunyt orvost utaztató cég

Kezdeményezi a Medico Uno által forgalmazott generikus szerek kivonását a piacról az Országos Gyógyszerészeti Intézet miután lezárta a tragédiával végződő thaiföldi orvosi utazást szervező gyógyszercég ellen indított vizsgálatot – értesült a MedicalOnline. A hatóság azt vizsgálta, hogy a cég vétett-e a gyógyszer promóciót szabályzó jogszabály ellen. A Medico Uno jogszerűtlennek és irracionálisnak ítéli mind magát a vizsgálatot, mind annak megállapításait, a kiszabott büntetést pedig eltúlzottnak tartja

Mint arról a MedicalOnline is beszámolt holtan találtak január végén egy 42 esztendős magyar orvost Thaiföldön, a kamalai fürdőhelyen. A férfi egy 30 fős orvos csoporttal előző éjjel érkezett a szállodába. A személyzet elmondta a helyi rendőrségnek, hogy többen úszni mentek a közelben lévő medencébe, amely már egyébként zárva volt. A halott férfit csak vasárnap reggel 8 óra tájban találta meg a személyzet az úszómedencében. A tragédia egy régóta elhallgatott problémát emelet a közvélemény érdeklődési körébe: a gyógyszergyári promóciós szabályok gyakortalát.

Az OGYI vizsgálatot indított, és ennek kapcsán a hatóság főigazgatója, Szepezdi Zsuzsanna hírportálunknak adott interjújában elrettentő büntetést ígért azoknak, akik nem tartják be a hatályos jogszabályokat. A hatóság első "áldozata" a Medico Uno, a cég, most közleményben tilitakozik a gyógyszerügyi hatóság böüntetése ellen.

Zéró tolerancia – konferencia az etikus gyógyszerpiacért május 19-én.

A részletekért kattintson!

A magyarországi generikus gyógyszerpiac szereplőjeként a Medico Uno mindenkor az érvényes jogszabályokat, az etikai és üzleti normákat szem előtt tartva járt és jár el” – közölte, a gyógyszerkereskedelmi cég közleményében, a cég működésére kiterjedő OGYI-vizsgálat eredményére reagálva. Olcsó és jó minőségű gyógyszerek forgalomba hozatalával a társaság csak az elmúlt években több milliárd forint megtakarítást hozott a költségvetésnek, amellett, hogy a betegek kedvező árú termékekhez jutottak.

A cég képviselője elmondta: érthetetlen és elfogadhatatlan az eljárást lezáró hatósági döntés, amely kezdeményezi a Medico Uno által forgalmazott olcsó és jó minőségű generikus szerek kivonását a piacról. A cég jogszerűtlennek és irracionálisnak ítéli mind magát a vizsgálatot, mind annak megállapításait, a kiszabott büntetést pedig eltúlzottnak tartja. Álláspontja szerint hiába adott meg minden elképzelhető segítséget az OGYI-nak a döntést megalapozó eljárásban, a hatóság a kötelező tényfeltárási, bizonyítási kötelezettségeinek nem tett eleget: megállapításait tények helyett előfeltevésekre alapozta, a megrázó esemény által beárnyékolt, külföldi orvosszakmai rendezvényre hivatkozva. A jogtalan elmarasztalás kiterjed a cég kis volumenű gyógyszergyártási tevékenységére is, holott a feltárt problémák csak a nem egyértelmű jogszabályok értelmezésének különbözőségeiből adódnak, melyek felszámolásában a cég természetesen kész együttműködni a hatósággal.

A Medico Uno osztozik a tragikus körülmények között elhunyt orvos közeli hozzátartozóinak és a kollégáinak gyászában. Ugyanakkor felelős magyarországi generikus gyógyszerforgalmazóként kötelessége szót emelni az ellen, hogy tevékenységét megalapozatlanul minősítsék jogellenesnek, majd erre hivatkozva ésszerűtlenül súlyos elmarasztalást tartalmazó döntés szülessen. Az OGYI példátlan, méltánytalan és aránytalan döntése nem csupán a cégcsoportot érinti hátrányosan: a költséghatékony és jó minőségű generikus gyógyszerek elvesztése közel kétszázezer beteg kezelését veszélyezteti és a betegek terheinek nehezedésével, a költségvetés kiadásainak emelkedésével is együtt jár. Ezért a hazai generikus gyógyszerpiac meghatározó szereplője minden rendelkezésre álló jogorvoslati eszközzel élni fog az OGYI határozatában foglaltakkal szemben.

A cég minden egyeztetési fórumon, évek óta hangoztatott, a gyógyszerpiaci szabályozás javítására tett javaslatai nem kerültek meghallgatásra. Ennek ellenére tevékenységét továbbiakban is a generikus termékek még elérhetőbb áron való biztosításában látja, melynek érdekében konkrét árcsökkentési lépéseket határozott el.

A Medico Uno Pharma ezúton terjeszti elő az illetékes hatóságok felé azt a javaslatát, mely szerint termékei árát olyan mértékben csökkenti, hogy az 3 év alatt akár 30 milliárd forintos megtakarítást jelent a társadalombiztosítás számára, a betegterhek sok milliárd forintos csökkenésével egyidejűleg. Emellett a cég - reményei szerint versenytársai számára is példamutató módon - a gyógyszerpromóció mindenki által folytatott, de jelen eljárásban elmarasztalt gyakorlatából visszavonul.

Zéró tolerancia – konferencia az etikus gyógyszerpiacért május 19-én.

A részletekért kattintson!

Tinnyei Mária
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink