2024. április. 27., szombat - Zita.

Konferencia

Európai bőrgyógyászati csúcskonferencia Budapesten

Európai bőrgyógyászati csúcskonferenciát rendeznek Budapesten, amelyen 31 ország közel ezer szakembere vesz részt; a szerdán kezdődő négynapos tanácskozásnak a Semmelweis Egyetem (SE) ad otthont.

Az egyetem közleménye szerint idén 39. alkalommal rendezik meg a European Society for Dermatological Research (ESDR –  Európai Dermatológiai Kutató Társaság) konferenciáját. A tanácskozáson, amelyet a Semmelweis Egyetem Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinikája és a Magyar Dermatológiai Társulat közösen szervez, hatszáznál több előadás hangzik el. A konferencia elnöke Reinhard Dummert professzor (Zürich) és Kárpáti Sarolta egyetemi tanár, a Semmelweis Egyetem Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinikájának igazgatója.

„A bőrgyógyászat – a 'látható betegségek' összessége – ma az egyik legdinamikusabban fejlődő orvostudományi ágazat. Az évi rendszerességgel megtartott szakmai találkozón vitatják meg a biológia, az immunológia és a genetika bőrgyógyászati vonatkozású kutatási eredményeit, és azoknak a gyógyítás szolgálatában történő alkalmazhatóságát” – áll az egyetem közleményében.

„Ezt a bőrgyógyászat-kutatási konferenciát most először rendezik keleti-európai országban” – hangsúlyozta Wikonkál Norbert, a klinika egyetemi docense, a konferencia titkára az MTI-nek. Megfogalmazása szerint üzenetértéke van a színhely kiválasztásának. Ez egyrészt azt jelzi, hogy a kutatás nem csupán a gazdag országok privilégiuma. Másrészt jelzi a magyarországi bőrgyógyászati kutatások magas színvonalát is.

„Nagyon nagy dolog, hogy a gazdaságilag közepes fejlettségű Magyarország elnyerte a rendezés jogát. Ez jól tükrözi a magyar bőrgyógyászati kutatást, ezzel érdemeltük ki a rendezés jogát. Az európai szervezet döntésében ugyanis nem az adott ország természeti szépségét, természeti kincseit veszi figyelembe, hanem az itt zajló kutatások színvonalát” – emelte ki Wikonkál Norbert, hozzátéve: ez minden szempontból áttörést jelent. A társaság még az elmúlt években is kizárólag a nyugat-európai országoknak ítélte oda a rendezés jogát.

Wikonkál Norbert kifejtette, hogy a tanácskozás nem hagyományos értelemben vett orvosi konferencia, ahol kizárólag a legújabb gyógyszerekről esik szó; az ESDR konferenciáján a kutatásé a főszerep.

„Az elmúlt 5–10 év tapasztalata azt mutatja, hogy a kutatási eredmények, az elméleti gyógyszermolekulák akár egy-két éven belül gyógyszerré válhatnak, elérhetőek lesznek a betegek számára. S azok az elméleti eredmények is, amelyekről Budapesten hallani lehet majd, egész elképesztő sebességgel jönnek át a gyakorlatba” – emelte ki a konferencia titkára.

Példákat sorolva elmondta: néhány évvel ezelőtt még csak reménykedni tudtak a bőrgyógyászok abban, hogy áttörést sikerül elérni a pikkelysömör kezelésében, napjainkban pedig már elérhető a hatékony biológiai gyógyszer.

„A legtöbb szer, amely a modern farmakológiai kutatások révén megszületik, úgynevezett biológiai terápiás készítmény. Régen voltak kémiai szereink, amelyeket kezdetben növényekből nyerték ki, majd szintetikus úton állítottak elő. Tapasztalati úton derült ki, hogy ezek a készítmények erre vagy arra a megbetegedésre jók. Ma már a biológiai terápiában meghonosítottunk olyan anyagokat, amelyekkel 'megjavíthatjuk' azokat, amelyek 'elromlanak' egy betegség kapcsán a szervezetben. Az 'elromlott' anyagokat célzottan, egy másik anyaggal iktatjuk ki” – magyarázta Wikonkál Norbert.

Tájékoztatása szerint nagyon érdekes összefoglaló előadások lesznek a pikkelysömörről, a hólyagképződéssel járó bőrbetegségekről, ahogy a bőrgyógyászati onkológia témájában is. Utóbbival kapcsolatban Wikonkál Norbert kitért a rosszindulatú bőrdaganatra, a melanómára. „Számos kísérletes munkáról esik majd szó. Sajnos, attól tartok, hogy igazi áttörést ez a konferencia sem hoz majd, tehát a melanóma kérdése továbbra is nyitott marad. Rengeteg információ gyűlik, számos helyen dolgoznak, hogy további információkat gyűjtsenek a melanómáról, de áttörés még nem várható” – jegyezte meg Wikonkál Norbert.

MTI

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés