hirdetés
2024. május. 07., kedd - Gizella.

Észt példa: nagy a számla, csekély az eredmény

Észtországban az e-egészségügyi programokra 2,8 millió eurót terveztek, viszont 15 milliót költöttek el 2013 végéig – derül ki abból a számvevőszéki jelentésből, amely erősen bírálja a szakminisztériumot.

Az észt e-egészségügyi projektek négy téma köré csoportosulnak: e-recept, elektronikus betegnyilvántartás, elektronikus regisztráció, képalkotódiagnosztikai felvételek digitális tárolása. Közülük az e-recept az egyetlen, ami működik.
Az elektronikus betegnyilvántartás nem valósult meg a tervezettek szerint, bár már 2008-ban jogszabály rögzítette a használatát. A szakorvosok (beleértve a kórházakat és a fogorvosokat) 92 százaléka 2012-ben nem küldött adatot a rendszerbe, akik pedig küldtek, azok fele is mindössze a szükséges adatok negyedét juttatta el. A mulasztókat pedig semmilyen módon nem szankcionálták.
Az elektronikus regisztrációs rendszer ugyancsak nem működik a gyakorlatban. Nincs olyan központi előjegyzési rendszer, amelyben a beteg a kórházi orvosokhoz időpontot foglalhatna. A számvevőszék a szolgáltatók érdekeltségének hiányában látja az okot.
A digitalizált képek tárában a képalkotók által készített felvételek elérhetősége lenne megtalálható. Ám ide nem minden szolgáltató küldi az elérhetőségeket. Ebben közrejátszik az is, hogy időközben két regionális kórház is saját kép-bank rendszert fejlesztett ki, amelyben az Észtországban készített felvételek 80 százaléka megtalálható...  – olvasható az eski.hu-n.

(forrás: GYEMSZI [ESKI])
hirdetés

Könyveink