2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

Az e-recept használata az Európai Unióban

Egyelőre még kevés európai országban valósítottak meg egész országra kiterjedő e-Prescription szolgáltatást. Tizenhat tagállam azonban már 2006-ban az e-Health stratégia vagy megvalósítási terv részeként tekintett az e-receptekre; a szám 2010-re 22-re nőtt.

Országos szintű, teljes elektronikus vényfelírási rendszert csak Dániában, Észtországban, Izlandon és Svédországban használnak. Hollandiában csak néhány régióban terjedt el rutinszerűen, különböző szinteken, a háziorvosi vagy kórházi környezettől függően. Országos vagy regionális megvalósításra szánt kísérleti projektek a Cseh Köztársaságban, Finnországban, Olaszországban és Lengyelországban találhatók. A betegek egyedül Dániában férhetnek hozzá gyógyszer profiljukhoz, és válthatnak ki ismételten egyes, már felírt gyógyszerből pl. az interneten keresztül – írja a HealthOnline.

Spanyolország Andalúzia régiójában az e-recept a betegnyilvántartással és a gyógyszertárak logisztikai és számlázási rendszerével van összekapcsolva. A spanyol kormány tervbe vette, hogy ezeket a szolgáltatásokat az egész ország egészségügyi rendszerére kiterjeszti. Portugáliában az elektronikus vényfelírást csak helyi szinten valósították meg néhány kórházban és gyógyszertárban, a receptek továbbítása a háziorvosi rendelőből a gyógyszertárba azonban még nem lehetséges.

Észtország azon kevés európai ország egyike, ahol az e-Prescription teljes menetét megvalósították a recept elektronikus felírásától kezdve az gyógyszertárba továbbításig és a gyógyszer kiadásáig. Észtországban az e-Prescription projekt a szélesebb Digitális Egészségügyi Nyilvántartás részét képezi.

Több országban az e-receptet részben azért nem használják az alapellátásban, mert törvény tiltja a receptek elektronikus úton történő továbbítását és az elektronikus aláírás használatát, vagy a törvénykezés nem érinti ezeket a kérdéseket. Az e-receptre vonatkozó jogi követelmények többnyire a következőkre vonatkoznak: hitelesítés, elektronikus aláírás, beteg-beleegyezés, papír alapú másolat megszerzésének lehetősége, az előzetes klinikai vizsgálat kötelezettsége néhány országban. 

Walesben az országos egészségügyi szolgálat új jogszabálya (National Health Service (Pharmaceutical Service) Amendment Regulation of April 201075) megköveteli, hogy fejlett elektronikus aláírási eljárásokat alkalmazzanak e-Prescription célokra. Az elektronikus vényfelírási folyamatnak olyan modalitásokon kell alapulnia, amelyeket az aláíró kizárólagos ellenőrzése alatt tud tartani.

Finnországban az elektronikus recept használatáról szóló törvény és az egészségügyi minisztérium ehhez kapcsolódó rendelete értelmében a beteg jóváhagyása nem szükséges egy elektronikus recept felírásához, azonban a betegnek joga van ahhoz, hogy a receptet nyomtatott formában kapja meg. Franciaországban az egészségbiztosítási törvény csak az email formában továbbított receptet engedélyezi, és csak azután, hogy egy egészségügyi szakember előzetes klinikai vizsgálatot végzett. 

Az elektronikus gyógyszer szolgáltatás bevezetése általában specifikus törvénykezés elfogadását teszi szükségessé. Franciaországban például a törvény létrehozott egy gyógyszer-nyilvántartást minden társadalombiztosításra jogosult személy számára. A leiratkozásra lehetőséget adó (opt-out) országos elektronikus beteg nyilvántartással ellentétben a gyógyszer-nyilvántartás szabadon választható (opt-in). A betegnek joga van a nyilvántartás bizonyos gyógyszer-információval való frissítésének megtagadására, megszüntetheti a nyilvántartást, vagy megtagadhatja a hozzáférést.

Belgiumban a gyógyszerészek utasításait tartalmazó módosított rendelet arra kötelezi a gyógyszerészt, hogy jegyzékbe foglaljanak bizonyos adatokat a felírt gyógyszerekre. A rendelet bevezetett egy alaposabban kidolgozott opt-in alapú gyógyszer nyilvántartást is.

A teljes anyag

(forrás: HealthOnLine)

cimkék

hirdetés

Könyveink