hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

Elutasították a köldökzsinórvérbank-kezdeményezést

Az Országos Választási Bizottság (OVB) nem hitelesítette a közösségi köldökzsinórvérbank létrehozását célzó országos népi kezdeményezést.

A kedd délutáni, budapesti ülésen a kezdeményezés mellett érvelt ugyanakkor több bizottsági tag is, akik szerint fontos és hasznos lenne egy ilyen intézmény létrehozása, és az államnak is komoly megtakarítást hozna, mert az egészségügyben feleslegessé tenne drága kórházi kezeléseket.

A kezdeményezést végül szoros, 3 igen, 4 nem arányú szavazással azért utasították el mégis, mert az OVB szerint nem egyértelmű a megfogalmazása, továbbá nem országgyűlési napirendre tűzésre irányul, hanem konkrét határozathozatalra.

A benyújtott, nem hitelesített kérdés így szól: "Kérjük, hogy a T. Országgyűlés mihamarabb hozzon határozatot a Magyar Közösségi Köldökzsinórvér Bank létrehozásáról!"

Mivel az OVB nem a kezdeményezés célja miatt utasította el a hitelesítést, ezért ha azt megfelelően átfogalmazva újra benyújtják, elképzelhető, hogy a következő határozathozatalnál már többséget kap.

A kezdeményező az OVB-nek írt levelében egyebek mellett azzal érvelt, hogy "a vérképzőszervi betegségben szenvedők jelentős számának adna esélyt a gyógyulásra, ha Magyarországon is működne közösségi köldökzsinórvér őssejt bank", ahol mélyhűtött állapotban őriznék a vért. Utalt arra, hogy a köldökzsinórban található vér olyan őssejteket tartalmaz, amelyeket szükség esetén súlyos betegségek gyógyítására lehetne felhasználni.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink