hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

 

Térítésmentes őssejt-adományozást javasol az EP

Az őssejtek egyre fontosabb szerepet játszanak a betegségek kezelésében. Hétfőn egy olyan jelentés kerül az Európai Parlament (EP) plenáris ülése elé, amely szabályozott és térítésmentes rendszer segítségével lendítené fel az őssejt- és a köldökzsinórvér adományozását.

Marina Yannakoudakis brit, konzervatív reformer szerint a szövetek és sejtek adományozásának önkéntesnek és térítésmentesnek kell lennie.

A bőrszövetek, véredények és az amnionhártya kivételével a donorok általában elhunyt személyek. A köldökzsinórvér adományozása azért fontos, mert őssejtek nyerhetők ki belőle, melyeket különböző betegségek kezelésére is felhasználhatnak.

Az európai jelentés szerint közös szabványokat kellene hatályba léptetni és alkalmazni az állami és magánbankoknál, amelyeknek együtt kellene dolgozniuk azon, hogy elérhetőbbek legyenek a köldökzsinórvér-minták.

Az Egyesült Államokban lehetőség lesz a vér-őssejtek térítés fejében történő adományozására. Yannakoudakis szerint viszont annak önkéntes alapon, ellentételezés nélkül kell történnie – olvasható az Európai Parlament hírei között.

(forrás: Health EU)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink