hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Hogyan lesz ebből gyógyulás?

Húsz évig mínusz 196 fokon

Másodszor ültettek be sikeresen Magyarországon őssejtbankban tárolt őssejtet. A kétéves kislány Miskolcon esett át az eredményes beavatkozáson.

Egy évvel az első sikeres őssejtbeültetés után, amelyhez szintén őssejtbankban tárolt köldökzsinórvért használtak fel, újabb sikeres transzplantációt hajtottak végre Miskolcon. A mostani páciens születésétől vérlemezke hiányában szenvedett, amelyhez 10 hónapos korában egyéb vérképző szervi rendellenességek is társultak.

A betegség a gyermek 13 hónapos korában akut leukémiává alakult át. Miután az ilyenkor alkalmazott kezelés a kislánynál nem hozta meg a várt eredményt, a kezelőorvos úgy döntött, hogy a testvér születésekor levett és lefagyasztott őssejteket ültetik be. A lefagyasztott őssejtek ugyanis képesek a csontvelő pótlására, új csontvelő felépítésére. Az őssejtek révén olyan egészséges sejtek kerülnek a beteg gyermek szervezetébe – a csontvelőbe és ezen keresztül a vérbe –, amelyekben nincs rosszindulatú elváltozás, így ezeken a sejteken múlik a végleges gyógyulás esélye – írja a hvg.hu.

A pár hónapja elvégzett beültetésről azóta kiderült, hogy sikeres volt, a donor őssejteknek köszönhetően beindult az egészséges vérképzés. A beültetéshez – ahogy az első beavatkozásnál is – a Krio Intézetben, Magyarország piacvezető őssejtbankjában tárolt mélyfagyasztott, mínusz 196 Celsius-fokra hűtött mintát használták fel.

Magyarországon jelenleg elsősorban a vérképzőszervi daganatos betegségben szenvedőket gyógyítják őssejttel, noha számtalan más betegség gyógyítására is alkalmasak lennének. Az őssejtek a nemzetközi kutatási eredmények alapján akár teljes szervek „újjáépítésére” is képesek.

Az amerikai National Institute of Health (NHI) adatai szerint eddig 10 ezernél több beteget kezeltek már őssejttel, s az intézmény több mint 150 olyan folyamatban lévő tanulmányt említ, amely a köldökzsinórvér felhasználását javasolja. Világszerte használják például daganatos eredetű betegségeknél, abban a stádiumban, amikor a szervezet saját őssejt-tartalékai kimerülnek, például a kemoterápia hatásaként. De gyógyítottak már autoimmun betegségeket – például sokízületi gyulladás – is ilyen módon.

Debrecenben klinikai kísérletet végeztek akut szívizominfarktuson átesett embereken. A kísérletben a betegek saját csontvelői őssejtjét használták fel úgy, hogy szívkatéter segítségével közvetlenül az elhalt szívizom területére fecskendezték a sejteket. Az őssejtek beépültek az elhalt szívizom területére, s várhatóan hosszú távon javíthatják a működését. 

Itthon a megszületett babák csupán 5 százalékánál döntenek a szülők a köldökzsinórvér lefagyasztása mellett. Pedig a köldökzsinórvér tárolása, illetve őssejtforrásként való felhasználása az utóbbi években egyre szélesebb körben lett elfogadott, leginkább azért, mert könnyű gyűjteni, a tárolás után könnyen hozzáférhető, a legnyomósabb érv pedig az, hogy eddig több mint hetven betegség gyógyításában sikerült eredményeket elérni az őssejtterápiával.

(forrás: hvg.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés