hirdetés
hirdetés
2024. május. 07., kedd - Gizella.
hirdetés

Őssejtek

Alzheimer- és Parkinson- kór, szklerózis multiplex, agyvérzés: ezek a központi idegrendszeri betegségek kerülnek szóba a leggyakrabban, ha ígéretes őssejtkísérletekről számolnak be a hírügynökségek. Interjúnkban a 3. oldalon a neurális őssejtek kutatásáról beszélgetünk dr. Madarász Emíliával, a Központi Orvostudományi Kutatóintézet idegi sejt- és fejlődésbiológia csoportjának vezetőjével, és a 9. oldalon utánajárunk, hogy mi az igazság a médiahírek mögött, mit ír a szaksajtó az agyi őssejteket érintő minőségi humán vizsgálatokról, a standard orvosi praxisról.
  Összeállításunk második részében az őssejtek egy lehetséges forrásáról, a köldökzsinórvérről olvashatnak. Világszerte tízezer fölötti azoknak a száma, akiknél az őssejt-transzplantáció forrásául köldökzsinórvér szolgált; a javallati körbe tartozó betegségek száma meghaladja a hetvenet. Hazánkban a közösségi köldökzsinórvérbankolás szempontjából mégis kilátástalan a helyzet, pillanatnyilag csak a magáncégek által nyújtott szolgáltatásokra támaszkodhatnak azok, akik képesek saját zsebből állni a tárolás költségeit.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés