hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.

Elkapkodták a transzplantációt

Hibázott az a rigai kórház, amely az elhunyt anyjának kimondott beleegyezése nélkül operált ki átültetésre alkalmas szerveket egy férfi testéből, idézi az Emberi Jogok Európai Bírósága ítéletét az Inforádió.

A lett Svetlana Petrova azért fordult a strasbourgi bírákhoz, mert úgy ítélte meg, hogy jogai sérültek, amikor fia 2002-ben autóbalesetet szenvedett, majd miután kiderült, hogy az orvosok nem tudják megmenteni, lépét és veséjét transzplantációs célból kioperálták. Az anya nem volt a kórházban, amikor a férfi meghalt, az akkor hatályos lett jog szerint pedig a kórháznak nem volt kötelessége, hogy felkutassa és úgy kérje beleegyezését, ezért az orvosok azt vélelmezték, hogy hozzájárul fia szerveinek eltávolításához.

A strasbourgi bírák ezzel szemben arra a megállapításra jutottak, hogy ez a rendszer biztosít bizonyos jogokat az anya számára, ám a nő nem kapott megfelelő tájékoztatást arról, hogy hogyan élhetne ezekkel. Az emberi jogi bíróság szerint amíg az orvosok azt vizsgálták, hogy alkalmasak-e az elhunyt férfi szervei az átültetésre, és van-e olyan recipiens, aki a szerveit megkaphatná, addig az anya beleegyezésének kikérésére is lett volna elegendő időolvasható az inforadio.hu-n.

(forrás: InfoRádió)
hirdetés

Könyveink