hirdetés
2024. április. 30., kedd - Katalin, Kitti.
hirdetés

 

Elektromágneses hatás: hat meglepő jelenség az agyban

Bár régóta hasznosítja az emberiség, az elektromágneses mező hatásait sokan még ma sem ismerik. Így azt sem tudják, hogy meglepő jelenségeket vált ki az emberi agyban is.

Az io9.com most összefoglalta a tíz legérdekesebb elektromágneses hatást; ezekből szemezget a hvg.hu.

Az io9.com szerint laboratóriumi kísérletek azt mutatják, hogy még a gyenge elektromágneses mező is kártékony tud lenni, ha az agyat túl sokáig teszik ki a hatásainak. Az sem kizárt, hogy az effajta DNS-károsodás agytumor kialakulásához is vezethet. Hogy ez mennyire van így, az tudományosan még nem teljesen bizonyított, mindenesetre az International Agency for Research on Cancer (IARC) nevű szervezet Lehetséges emberi rákkeltő a rádiófrekvenciás elektromágneses tér címmel adott ki állásfoglalást idén májusban.

Miközben egyfelől a DNS-t akár darabokra is tördelheti az elektromágneses tér, másfelől viszont segítheti az idegsejtek, a neuronok növekedését. A rendszeresen úgynevezett transzkraniális mágneses stimulációnak (TMS) kitett hippokampuszban öt nap után növekedni kezdtek az őssejtek. 

Azt is megfigyelték már, hogy az elektromágneses mezőben tartózkodók hallucinációkról számoltak be. Érdekes, hogy az áramütés is hasonló érzéseket váltott ki az embereknél – mindezt laboratóriumi körülmények között is vizsgálták. Az elektromágneses hatásnak kitett emberek ugyanis arról számoltak be, hogy követték őket, beszéltek hozzájuk. Míg sokan kellemetlen érzésként írták le a tapasztalatokat, különösen ha az nyugtalansággal párosult, ám voltak, akik ennek ellenkezőjét állították: inspiráló és megnyugtató helyzetként értékelve ezeket.Michael Persinger kanadai agykutató szerint a mágnesesség erős elektromos tevékenységet hoz létre az agy halántéklebenyében, és ezzel hozhatók összefüggésbe a spirituális élmények.

Egy másik kutatás szerint a mágneses mezők képesek megzavarni agyunk azon területének működését, amely az erkölcsi érzékünkért felelős.Proceedings of the National Academy of Sciences szaklap számolt be arról a kutatásról, amelyben a résztvevők erkölcsi döntéseit figyelték.

A teljes cikk a hvg.hu-n

(forrás: hvg.hu)
Olvasói vélemény: 1,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink