hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.

Egyirányú utca

A Nagy-Britanniában élő magyar munkavállalók 73 százaléka soha, de a következő öt évben biztosan nem térne haza - idézi egy közvéleménykutatás eredményét a Napi.hu.

A kérdőívre válaszolók közel kétharmada 2010 után költözött Nagy-Britanniába, a legtöbben 2012-ben érkeztek - derül ki a Magyar Tudományos Akadémia Társadalomtudományi Kutatóközpont Kisebbségkutató Intézete által (MTA TK KI) végzett kutatás, amelyet az intézet a Menjek/Maradjak dokumentumfilm-sorozat alkotóival együttműködésben készített. A kutatók szerint a 2004-es EU csatlakozás előtti években érkezettek nincsenek számottevő arányban a mintában.

A Nagy-Britanniába költözés okaként egyértelműen a munkavállalás a legfontosabb: a válaszolók több mint háromnegyede (77,8 százalék) dolgozni ment, közel fele-fele arányban vannak köztük olyanok, akik konkrét munkaajánlatra érkeztek, és olyanok, akik csak a kiutazásuk után kezdtek el munkát keresni.

A megkérdezettek elsöprő többsége elégedett jelenlegi helyzetével, különösen, ha a korábbi, magyarországi körülményekkel hasonlítja össze. Alig több mint egytizedük érzi úgy, hogy helyzete nem javult, vagy rosszabbodott amióta Nagy-Britanniában él – olvasható a napi.hu-n.

***

Külföldről hazatérő orvosok az egészségügy megújításában címmel szervez konferenciát a Heti Válasz június 19-ére, erről bővebb információt itt talál.

(forrás: Napi Online)
hirdetés

Könyveink