hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

"Főnöktársaim, gondolkozzatok el ezen!"

Szekanecz Zoltán arról ír saját tapasztalatai alpján a haon.hu-n, hogy mit tehet egy munkahelyi vezető orvosai itthontartásáért.

„Közhely – von szakmai párhuzmot –, hogy a népbetegségekben vannak befolyásolható és nem befolyásolható rizikófaktorok. Ennek analógiájára, a gazdasági környezet, az alacsony fizetés, a túlterheltség egyelőre biztosan nem befolyásolható rizikófaktor. Ez azonban, szerény becslésem szerint, az elvándorlás legfeljebb feléért felelős. Több kongresszuson tartottunk rezidens-fórumot, beszélgetünk kollégákkal, és egyértelműen kiderül, hogy nem mindig (az esetek felében biztosan nem) csak a pénz a vonzó faktor. A fiatalok elmondják, hogy főnökeik figyelmetlensége, helyenként diktatórikus vezetés, a szürke napi rabszolgamunka, a jövőkép teljes hiánya vezérli sokukat a határon túlra. Ezek többsége, szerény véleményem szerint, alapvetően befolyásolható rizikótényező…

Egy jó csapat építése, jobb szervezés, alternatív kereseti lehetőségek (magánrendelés, mellékállás, klinikai vizsgálatok), akár pár nap alatt is üdítő változatosságot jelentő utazások, a fiatalok önértékelésének, jövőképének kezdettől való biztosítása (már hallgatóként, rezidensként konkrét munkaterv, testhezálló kutatási téma, kongresszusi előadások, ifjúsági továbbképzések és összejövetelek) talán némileg ellensúlyozhatják a, remélhetőleg átmeneti, anyagi gondokat és csökkenthetik az elvágyódást” – írja a klinikai tanszékvezető a haon.hu-n.

(forrás: HajdúOnline)
hirdetés

Könyveink