hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.

Folytatódik az elvándorlás

Nem akarnak a hierarchikus orvosi társadalomba visszatérni

Hiába jelentették be az év elején, hogy emelik az egészségügyben dolgozók bérét, az orvosok, ápolók, gyógyszerészek továbbra is, sőt egyre nagyobb számban, külföldön kívánják folytatni hivatásukat, írja a naplo-online.hu.

Ezt bizonyítja a az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal (EEKH) statisztikája, amely szerint 2012. első fél évében 984-en kértek a külföldi munkavállaláshoz szükséges hatósági bizonyítványt, szemben a tavalyi első fél évvel, amikor ez a szám "csak" 759 volt.

A hivatalt idén júliusig felkereső 984 egészségügyben dolgozó közül 542 volt az orvos, szemben a tavalyi 469-cel. Az orvoselvándorlás mértékét jól jelzi az a szám is, hogy hat évvel korábban egész évben összesen nem akart annyi orvos külföldre menni (520), mint idén az első fél évben. Nőtt a külföldön munkát kereső fogorvosok száma is: idén júliusig 120-an kértek igazolást, míg tavaly az első fél évben 74-en. Az ápolók is egyre nagyobb számban szándékoznak elmenni: a tavalyi 135 kérelmezővel szemben idén már 244-en jelentkeztek az EEKH-nál. De gyógyszerészből és szülésznőből is többen kérték a bizonyítványt.

A hivatal adataiból kiderül, hogy a legfelkapottabb célország már Németország, szemben a korábbi évekkel, amikor még a jelentkezők zöme Angliában akarta folytatni hivatását. Annyi különbség azonban a szakmák között van, hogy míg az orvosok többsége valóban Németországba akar menni, addig a szakdolgozók inkább a szomszédos Ausztriába vállalnának munkát, írja a naplo-online.hu.

Dr. Orosz Zsolt veszprémi kötődésű patológus Írországban dolgozik. Véleménye szerint a magyar egészségügynek teljes megújulásra lenne szüksége ahhoz, hogy az orvosok elvándorlása csökkenjen illetve az orvosok a külföldi munkavállalás után hazatérjenek. Az angolszász országokban dolgozó orvosok az ottani szakmai alapokra épített, jól működő rendszerből, az itthoni hierarchikus felállású, elavult rendszerű orvosi társadalomba nem kívánnak visszatérni. Hozzáfűzte, súlyos probléma Magyarországon a paraszolvencia legalizálása is, ami rendkívül megalázó mind a betegek, mind az orvosok számára. 

(forrás: Veszprémi Napló)
hirdetés

Könyveink