hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

E-gyógyítás: „eljött az ideje a láz csillapításának”

A digitális technológia alkalmazásával kordában lehetne tartani a költségek növekedését, de a háziorvosok nem használják ki e lehetőségeket – írja egy uniós felmérés alapján a Napi.hu.

A sürgősségi ellátást végző kórházakban és az európai háziorvosok körében végzett két felmérés szerint terjed az e-egészségügy használata, amelyet 2013-ban a háziorvosok 60 százaléka alkalmazott, ez 2007-hez képest 50 százalékos növekedést mutat. De még rengeteg a tennivaló – idézi a lap az Európai Bizottság alelnökét.

Az e-egészségügy kórházi bevezetésében élenjáró országok: Dánia (66 százalék), Észtország (63 százalék), Svédország és Finnország (mindkét országban 62 százalék). Az e-egészségügyi rendszereket még mindig többnyire a hagyományos adatfelvétel és jelentéstétel céljára használják, nem pedig olyan klinikai célokra, mint például az online konzultáció (a háziorvosoknak csak 10 százaléka tart online konzultációt).

A felmérés eredményei kapcsán Neelie Kroes az egészségügyi ágazat hozzáállásnak gyors megváltoztatását sürgeti. Mint fogalmaz, az, hogy 10 háziorvosból 6 használja az e-egészségügyi eszközöket azt jelzi, hogy csak lázat mérünk, de eljött az ideje a láz csillapításának. Az sem tartható, hogy a kórházaknak csupán 9  százaléka teszi lehetővé a betegek számára, hogy hozzáférhessenek saját digitális dokumentációjukhoz, miközben az lenne a cél, hogy a kormányok, a csúcstechnológiák fejlesztői, a biztosítótársaságok, a gyógyszergyártók és a kórházak együttesen olyan innovatív és költséghatékony egészségügyi rendszert hozzanak létre, amely hozzáférhetőbb és átláthatóbb a betegek számára - hangsúlyozza az EB alelnöke – olvasható a napi.hu-n.

(forrás: Napi Online)

cimkék

hirdetés

Könyveink