hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.

Csökkent az egészségügyi szolgáltatók adósságállománya

A tavalyi utolsó negyedéves összesítés szerint csökkent az egészségügyi szolgáltatók adósságállománya: az elmúlt év végén 34,6 milliárd forint volt az egészségügyi szolgáltatók határidőn túli kötelezettsége - közölte a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Egészségügyért Felelős Államtitkársága.

A lejárt tartozás a harmadik negyedévben 11 milliárd forinttal nőtt - ekkor 47 milliárd volt -, a negyedik negyedévben viszont 12,9 milliárd forinttal csökkent. A szaktárca szerint "ebből is látható, hogy az összességében több mint 31 milliárd forintos konszolidációs támogatás képes volt az adósságállomány növekedésének ellensúlyozására". E nélkül a kórházak, s ezáltal a betegellátás helyzete tovább romlott volna" - fogalmaztak a közleményben.

A szaktárca szerint ezek az adatok jól tükrözik, hogy év végére sikerült megállítani az adósságállomány növekedését. Ugyanakkor hangsúlyozták: az "újratermelődés" lassításához további intézkedésekre van szükség, hiszen az egészségügyi struktúra Semmelweis tervhez kötődő, ez évre tervezett átalakításával a hatékonyságot javító eredmények túlnyomórésze 2012-ben várható.

A fekvőbeteg szolgáltatók összes kötelezettsége – amely tartalmazza a lejárt és nem lejárt tartozásokat is - tavaly szeptember végén még 138,7 milliárd forint volt, amely 115,8 milliárd forintra csökkent év végére.

Ez a - továbbra is - "nehéz helyzet is mutatja", hogy a szolgáltatóknak minden lehetséges többletforrásra szükségük van - hangsúlyozták. Mint írták, "a korábban kiosztott fekvőbeteg-ellátást szolgáló miniszteri tartalékkeret és a közeljövőben kiosztandó járóbeteg-ellátást szolgáló miniszteri tartalékkeret is azt szolgálja, hogy a jogos igények minél hamarabb - az igazságosság és az egészségpolitikai céloknak megfelelően - jussanak el a szolgáltatókhoz".

A közlemény szerint az adatszolgáltatásra vonatkozó kérésnek - a korábbi felmérésekhez hasonlóan - most is eleget tettek az intézmények. Mint írták: az egyes adatsorok - önkormányzati és tulajdonosi tartozások - részletes vizsgálata még folyamatban van. A szaktárcának "mindenre kiterjedő, pontos adatai" csak azután lesznek, ha elkészült az egészségügyi rendszerre vonatkozó részletes leltár - tették hozzá.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink