hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.

Adósságrendezés: folyamatosan érkezik a pénz

Több kórház számlájára szombaton érkezett meg a plusz pénz, amely a gyógyszerkasszából maradt meg. Legkésőbb hétfőig minden intézmény hozzáférhet az összeghez. Összesen 27,5 milliárd forintot osztott szét az egészségügyi kormányzat. A pénz nagyobb részét az adósságok kifizetésére kell fordítaniuk. Ötven kórháznak előírták azt is, hogy rövidíteni kell a várólistájukat, vagyis több műtétet kell elvégezniük.

Rácz Jenő, a Veszprém megyei kórház főigazgatója, a Kórházszövetség elnöke elmondta a bankszámlakivonat szerint 491 millió forintot kaptak. Hozzátette: a kórháznak jelenleg 700 millió forint lejárt tartozása van. Tehát a plusz pénzből nem tudják az összeset kifizetni. Rácz Jenő azt mondta: a jövő héten átutalják a pénzt a minősített szállítóknak. Így mindenképpen kifizetik a gyógyszerszámlákat és azokat, amelyek régebbiek, hogy ne terhelje őket a kamat. Rácz Jenő hozzátette: az év végén nem lesz harminc napon túli tartozása az intézménynek, a várólisták pedig rövidebbek lesznek. Hetente plusz két műtétet el tudnak végezni a kapott pénzből.

A miskolci megyei kórház számlájára is az utolsó fillérig megérkezett a plusz pénz, 860 millió forint – közölte Csiba Gábor, főigazgató, aki a Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Egyesület elnöke is. Először a közüzemi számlákat fizetik ki, majd a gyógyszereket, a többi tétel, mint például az étkeztetés vagy a takarítás csak ezután következik. Az intézménynek nincs lejárt tartozása, de 530 millió forint a kifizetetlen számlája. A kórház várólistája két-három hónappal rövidül - mondta Csiba Gábor. Az érintetteket a jövő héten értesítik.

Az egyetemi klinikák kapták a legtöbb pénzt. A Semmelweis Egyetem másfél milliárdos kiegészítéshez jut – közölte Ivády Vilmos gazdasági főigazgató. A legfontosabb számlákat 15 nap alatt kifizetik. Az egyetemen nincsenek hosszú várólisták, mert sok beteget fedezet nélkül láttak el. A kórházvezetők szerint a plusz pénz nem oldja meg a problémákat, de mindenképpen nagy segítség, hiszen több szállító már azzal fenyegette az intézményeket, hogy addig nem szállít, amíg nem törleszti az adósságát. Így átmenetileg fellélegezhetnek a kórházak.

(forrás: MR1 - Kossuth Rádió)
hirdetés

Könyveink