hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

47 milliárd forintos adósság

A harmadik negyedévre vonatkozóan is kitöltötte és visszaküldte a pénzügyi helyzetét felmérő adatlapot a fekvőbeteg ellátó intézmények mindegyike a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Egészségügyért Felelős Államtitkárságának a kérésére.

A beérkezett adatok összesítése alapján 163 intézmény esetében 47,5 milliárd forint a harmadik negyedévben az összes fizetési határidőn túli kötelezettség. A második negyedévben ugyanennyi intézmény esetében ez az összeg 36,5 milliárd forint volt.

A NEFMI közleménye úgy fogalmaz, "tény, hogy a kórházak adósságállománya a vártnál kisebb mértékben emelkedett, a várólisták alakulása azonban azt mutatja, hogy ezt az eredményt az intézmények a belső adósság növekedésének terhére tudták csak elérni, több intézmény esetében ugyanis jelentős mértékben emelkedtek a várólisták."

Az Egészségügyért Felelős Államtitkárság korábbi közleményében még a várólisták csökkenését várta a kórházkonszolidációs keret szétosztásától. Az intézmények az adósságrendezésre elkülönített 27,5 milliárd forint mintegy 10 százalékát, azaz összesen 2,7 milliárd forintot a leggyakoribb beavatkozásoknak számító és ezért a leghosszabb várólistával rendelkező műtétek elvégzésére kapták, mint pl. a haemodinamikai beavatkozások (pl. szívkatéterezés) és nyitott szívműtétek, valamint a traumatológiai-ortopédiai protetikai műtétek (pl. csípő- és térdprotézis beültetés). A minisztérium álláspontja továbbra is az, hogy az összegnek köszönhetően rövidülhetnek a várólisták ezeken a területeken, ám úgy véli, a pozitív tendencia azonban csak a jövő esztendő első féléve után lesz érzékelhető.

"Mint ismeretes a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Egészségügyért Felelős Államtitkársága és az érintett öt szakmai szervezet (Magyar Kórházszövetség, Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Egyesület, Egyetemi Klinikák Szövetsége, Egészségügyi Gazdasági Vezetők Egyesülete, Medicina 2000) közösen dolgozta ki az adósságfelmérés módszertanát. Az Államtitkárság a szakmai szervezetekkel és meghívott szakértőkkel közösen állította össze azokat az elveket is, amelyek mentén a 27,5 milliárd forintot plusz pénz elosztása történt."

A most nyilvánosságra hozott adatok alátámasztják a múlt héten, a Magyar Nemzetben megjelent információkat.

(forrás: NEFMI - Egészségügyért Felelős Államtitkárság)
hirdetés

Könyveink