hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.

Csökkenő gondoskodás Budapesten

A fővárosi ellátásban egyedül a sebészetben sikerült eddig rendet tenni, írja a Központi Statisztikai Hivatal budapesti évkönyve alapján a Népszava.

Az egészségügyi ellátás feltételei látszólag valamivel jobbak Budapesten, mint vidéken, hiszen a fővárosban átlagosan 150-nel kevesebb beteget kell kezelnie egy háziorvosnak, mint a kisebb településeken, ahol a tipikus körzetekben több mint 1550-1560 páciens jut egy praxisra. Ugyanakkor házi- és szakorvosokból 758 hiányzott 2015 végén a fővárosi ellátórendszerből, de szakdolgozóból, vagyis ápolóból ennél is több, már 2208, és hiány van az egészségügyi intézményekben gazdasági és műszaki területen, valamint fizikai dolgozókból is. 2000 óta eltűnt a budapesti rendszerből majdnem 60 háziorvos, 38 házi gyermekorvos, de ami ennél is riasztóbb, az az, hogy az Országos Mentőszolgálattól származó adatok szerint 16 éve még 90 mentőkocsi futott Budapest útjain, míg 2015 végén már csak 67.

Közismert, hogy tart a fővárosi egészségügyi ellátórendszer átalakítása, mert – míg vidéken egyértelműek a betegutak, vagyis a háziorvosok és a mentősök is pontosan tudják, hová küldjék vagy vigyék a beteget, addig - a fővárosban évek óta egy több mint 50 oldalas füzetben kell keresgélniük, mire megtalálják, melyik kórház melyik osztálya az éppen ügyeletes. Egyedül a sebészetben sikerült eddig rendet tenni, tavaly áprilistól valamennyi fővárosi kórház köteles 24 órás sebészeti ügyeletet tartania a körzetébe tartozó betegeknek.

Nem jobb a helyzet az idősgondozás terén sem. Minden szociális gondoskodásról szóló kormányzati sikerjelentés ellenére a fővárosi idősek egyre nagyobb bajban vannak, ha az államtól várnak segítséget. 2000-ben még 18 ezernél többen kaptak közülük szociális étkeztetést, egy évvel ezelőtt már csak kevesebb, mint 12 ezren és a 6500 házi segítségnyújtásban részesülő helyett már csak 4500 időshöz ment gondozónő, hogy otthonában lássa el. Ha ehhez hozzávesszük az állandó gondoskodásra szorulók ellátórendszerének tervezett átalakítását, amikor minden szolgáltatás fizetős lesz, nyugodtan ki lehet jelenteni, hogy a fővárosban megöregedni nem lesz életbiztosítás.

További részletek

(forrás: Népszava Online)
hirdetés

Könyveink