hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Budapesti ellátás: ismét változott a terv

Kevesebb aktív kórházi ágyra lenne szükség a fővárosban és Pest megyében is – olvasható a Népszava összeállításában.

Kevesebb aktív kórházi ágyra lenne szükség a fővárosban és Pest megyében is – így reagált a Népszavának Kincses Gyula arra a hírre, hogy a napokban egy egészségügyi konferencián szóba került a budapesti egészségügyi fejlesztések és a közép-magyarországi régió ellátó kapacitásainak összehangolása. A korábbi egészségügyi államtitkár szerint a megyei és a budapesti ellátás közös tervezése már csak azért is fontos lenne, mert hiába alakítanak ki a fővárosban három, majd később négy, a nap 24 órájában és minden szakterületen fogadóképes nagy intézményt, a közép-magyarországi régió valamennyi betegét ezek nem lesznek képesek ellátni, csak a „nehéz” eseteket „viszik majd el”. Az egyszerűbb egészségügyi gondokat azonban kistérségi járóbeteg központokban vagy egynapos sebészeteken kellene ellátni, a megoldás tehát a szakértő szerint Pest megye teljes egészségügyi hálózatának átgondolt fejlesztése lenne.

Erre a következtetésre jutott a kiemelt budapesti fejlesztésekért felelős miniszteri biztos is, aki egy napokban megrendezett szakmai konferencián bejelentette, megkezdik a tárgyalásokat a megye kórházaival, valamint a járóbeteg szakrendelőivel is a feladatmegosztásról. Cserháti Péter azonban hozzátette, az önkormányzati tulajdonú rendelőknél ehhez új kormányhatározatot kell hozni, miközben március végére le kell tenniük a kormány asztalára az Egészséges Budapest Program első szakaszának végleges terveit és már dolgoznak a program második ütemének előkészítésén, aminek már be kell kerülni a jövő évi költségbe, s ennek elfogadását az idén is nyár elejére tervezi a kormány.

Kiderült az is, hogy a Dél-Budán megépülő új kórházi centrumba költöztetnék át a Semmelweis Egyetem egyes klinikáit. A tervet még nem fogadta el a kormány, de a hírt sem az egyetem, sem az egészségügyi államtitkárság nem cáfolta. Közben tárgyalások kezdődtek a főváros és Pest megye ellátórendszerének összehangolásáról is.

(forrás: Népszava)
hirdetés

Könyveink