hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.

Cser Ágnesnek új szervezete van

Cser Ágnes, akit a Fővárosi Ítélőtábla a múlt héten megfosztott az EDDSZ-ben viselt szakszervezeti elnöki posztjától, új érdekvédelmi konföderáció megalakulásáról nyilatkozott az MTI-nek.

Az Egészségügyi és Szociális Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezete (EDDSZ) és a Veszprém megyei kórház szakszervezete (MDESZSZ) szombaton létrehozta a Magyarországi Munkavállalók, Szociális és Egészségügyi Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének Szövetségét, az MSZ EDDSZSZ-t.

Az alakuló ülés után Cser Ágnes - aki, míg kézhez nem veszi a bírósági ítéletet, elnöknek tartja magát  - az MTI-nek azt mondta: első lépésként a 2004. évi sztrájkköveteléseik azonnali, közvetlen kormányzati megtárgyalását kezdeményezik, mielőtt "véglegesen összeomlik az egészségügyi és szociális ellátás".

Cser Ágnes szerint sem a SZEF, sem a Liga (szakszervezete korábban ezekben a konföderációkban volt tag) nem képviselte megfelelően érdekeiket, például a kötelező kamarai tagság visszaállítása ügyében. "Rendszerváltást sürgetünk a magyar szakszervezeti mozgalomban" – fogalmazott Cser Ágnes, hozzátéve: azért hozták létre ezt az új szövetséget, mert az általuk képviselt munkavállalók helyzete tragikus.

Hiába írt korábban leveleket Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszternek és Szócska Miklós egészségügyi államtitkárnak, ők nem akartak tárgyalni vele - mondta. A most létrehozott "hatékony, erős és szakmailag felkészült" szakszervezeti konföderációnak viszont kiemelt célja, hogy tárgyaljanak arról, azt a kevés pénzt, ami van, hogyan lehet tisztességesen és igazságosan szétosztani.

Cser Ágnes szerint az sem volt igazságos döntés, hogy most 42 ezer "frontvonalasnak" adnak háromhavi pótlékot. Miért nem kap a pénzből, az, aki az igazi frontvonalban dolgozik, vagyis a védőnő, akinek egyedül kell kimennie a "gettós területekre"? - tette fel a kérdést.

cimkék

hirdetés

Könyveink