hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.

Cser Ágnes még reménykedik, de lesz kongresszus

Cser Ágnes a Legfelsőbb Bíróságtól reméli hivatala helyreállítását, s ez alkalomból a Pedagógusok Szakszervezetének volt alelnökével állt a nyilvánosság elé.

Felülvizsgálati kérelemmel fordul a Legfelsőbb Bírósághoz (LB) az ügyeikben hozott ítéletek miatt Cser Ágnes az az Egészségügyi Dolgozók Demokratikus Szakszervezete (EDDSZ) elnöke és Pécsi Ágnes, a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) budapesti szakoktatási szervezetének titkárhelyettese jelentették be pénteki közös sajtótájékoztatójukon.

Cser Ágnes kifejtette: a PSZ kongresszusi határozatainak megtámadása 2008-ban indult, azóta folyamatosan egyeztetnek Pécsi Ágnessel, aki akkor még a PSZ alelnöke volt. Mint mondta, az ítéleteket, illetve azok indoklásait összevetve arra jutottak, hogy "ítéleteiket felcserélhették".

Cser Ágnes azt mondta: az ítéletekben közös, hogy a bíróság mindegyik esetben a döntés alapjaként az egyesülési jogban lényeges elvként érvényesülő "demokratizmusra, tagegyenlőségre, autonómiára és önkormányzásra" hivatkozik. Az ezen elvekre alapuló kongresszusi döntésekkel kapcsolatban a két szervezetnél lezajlott, illetve jelenleg is folyamatban lévő bírósági eljárások során viszont ugyanaz a bíró ugyanazt a törvényt ellentétesen értelmezte.

A PSZ esetében a kongresszusi határozatokkal szemben kezdeményezett eljárásokban a bíróság a tag kereseteit minden esetben elutasította, egyúttal kimondta a határozatok jogszerűségét. Ugyanakkor az EDDSZ esetében  az egyik tag által benyújtott kereset nyomán a bíróság megsemmisítette a kongresszusi határozatot. Cser Ágnes kiemelte: remélik, hogy a Legfelsőbb Bíróságon minél előbb megszületik egy jogegységi döntés.

Múlt szombaton a Magyar Nemzet számolt be arról, hogy a Fővárosi Ítélőtábla múlt csütörtöki végzésében helybenhagyta a Fővárosi Bíróság elsőfokú ítéletét, amely megsemmisítette a Cser Ágnes EDDSZ-elnökké választásáról szóló kongresszusi határozatot.
Cser Ágnes kiemelte: nem igaz az, hogy az ítélet szóbeli elhangzását követően ő nem EDDSZ-elnök; amíg kézhez nem veszi ezt az ítéletet, addig köteles teljes jogkörű elnökként eljárni. Ugyanakkor hozzátette: már intézkedett a rendkívüli kongresszus összehívásáról.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink