2024. április. 29., hétfő - Péter.
hirdetés

Csapatostul mondanak fel Izraelben is

Az Izraelben dolgozó ötezer orvos gyakornokból legalább 340 nem jelent meg a napokban a reggeli műszakban, tiltakozásul amiatt, hogy eredménytelenül zárultak a béremelésről szóló, heteken át tartó tárgyalások.

Négyszáz társuk szándékozik követni a példájukat, miután ők is beadták a felmondó levelet. A kezdő orvosok azt mondják, nem tudják eltartani a családjukat az évi bruttó 40 ezer dolláros fizetésből. Végső lépésként az orvosok az egészségügyi tárcát is irányító Benjámin Netanjahu kormányfőhöz fordultak, kérve, hogy találjon megoldást a helyzetre. Jelentős béremeléseket és az ügyeletek számának csökkentését követelik.

"Az államkincstár falhoz állította az orvosokat. Az emberek nem fogják fel a probléma súlyát" – jelentette ki Doron Norman, a haifai Rambam közkórház orvosa, aki szerint a válság halálesetekhez vezethet.

Az orvosok szerint a szegényebb észak- és dél-izraeli agglomerációkban még súlyosabb a helyzet, alig találnak fiatal orvosokat. Juval Stejnic pénzügyminiszter azzal vádolta a rezidenseket, hogy lépésükkel veszélyeztetik a betegek életét.

Netanjahu közleményében megígérte, hogy fokozza az erőfeszítéseket a rezidensek körülményeinek javítása érdekében, és a tárgyalások folytatását szorgalmazta. Egyben kérte a pénzügyminisztériumot, hogy adjon "több ezer sékel" fizetésemelést a fiatal orvosoknak.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink