hirdetés
2024. április. 17., szerda - Rudolf.

Kibővült a Markusovszky ösztöndíj program

Mától elérhető az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal (EEKH) honlapján a rezidenseknek szóló „Szakorvosjelöltek Markusovszky Lajos Ösztöndíja” újabb pályázati csomagja, amely 483 millió 500 ezer forint keretösszegben kívánja támogatni a rezidenseket.

A most kiírt pályázat feltételeit a NEFMI Egészségügyért Felelős Államtitkársága egyeztette a Magyar Rezidens Szövetséggel, így vélhetően a korábbinál hatékonyabban segítheti a pálykezdő orvosok itthontartását. 

A pályázat a korábbihoz képest több módosítást is tartalmaz. Eszerint:

– A pályázók az új programban választhatnak, hogy az ösztöndíj folyósítását követően a folyósítás időtartamának megfelelő ideig teljes munkaidőben, vagy a folyósítás időtartamának kétszeres idejéig félállásban dolgoznak közfinanszírozott hazai egészségügyi szolgáltatónál.

– A pályázó a szakvizsga letétele után az eddigi fél év helyett az egészségügyi tevékenységet maximum két évre megszakíthatja.

– Az ösztöndíj program az idén végzett orvosok mellett nyitott mindazok számára is, akiknek legalább 1 évük van hátra az elsőként megszerzendő szakképzésük idejéből.

Az ösztöndíj programban résztvevő szakorvosjelölt paraszolvenciát továbbra sem fogadhat el. 

Az ösztöndíjra pályázók 100 ezer forint jövdelem kiegészítésre jogosultak a szakképzés ideje alatt. Amennyiben a szakorvosjelölt a vállalását nem teljesíti, köteles a felszólítástól számított 90 napon belül az addig folyósított ösztöndíj jegybanki alapkamattal terhelt teljes összegét egy összegben visszafizetni az EEKH részére.

A jelenleg hatályos jogszabályok szerint ettől az esztendőtől kezdve folyamatosan lehet belépni a rezidensképzésbe. A tárca tervei szerint a rezidensek költségtérítésre lesznek jogosultak, például a képzéssel összefüggő szállás, vagy utazás kiadásaihoz a jövő évben nettó 100 ezer forintot adna az államtitkárság, ám ennek a kiadásnak a fedezetére egyelőre nincs garancia, a 2012-es  költségvetésben dönt errőla tételről az Országgyűlés.

A bérfeszültségek enyhítése, az orvosképzés szakmai tartalmának javítása érdekében 2011 utolsó negyedévében emelkedne a rezidenseket képző mentorok és tutorok díjazása is, illetve a szaktárca kilátásba helyezte az erre vonatkozó szabályok felülvizsgálatát.

A Markusovszky Lajos Ösztöndí jprogrammal párhozamosan jelenleg folyamatban van 12 milliárd forint uniós forrásból egy másik két éves ösztöndíj program előkészítése is a második szakvizsga, vagy magasabb végzettség megszerzése miatt képzésben résztvevő szakorvosok és szakdolgozók részére. Erre a forrásra pályázhatnának az egészségügyi szolgáltatók a helyettesítéshez szükséges pénzügyi keret feltöltésére. Továbbá az Egészségügyért Felelős Államtitkárság tervei szerint a szakorvosok és szakdolgozók 5 évenként kötelező tanfolyami költségét a központi költségvetés állja majd. 

MedicalOnline
a szerző cikkei

(forrás: NEFMI - Egészségügyért Felelős Államtitkárság)
hirdetés

Könyveink