hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.

Civil szervezetek célzott oltási kampányt szorgalmaznak

Civil szervezetek kérik a kormányt, hogy folytasson célzott oltási kampányt a legszegényebb országrészekben, írja a 444.hu.

Az ország legszegényebb részein a lakosság harmadát sem oltották be koronavírus ellen, ezért célzott intézkedésekre van szükség – erre figyelmezteti nyílt levelében a kormányt 26 civil szervezet, amelyet a 444.hu idéz. Úgy vélik, a kormánynak folytatnia kell az oltási kampányt, nem elég arra hivatkozni, hogy aki be szeretné oltatni magát, annak megvan erre a lehetősége.

A hátrányos helyzetű térségekben élők ugyanis a koronavírus elleni átoltottságot tekintve is hátrányban vannak: az ország legszegényebb járásaiban és településein rendkívül alacsony a lakosság védettsége, a száz legkevésbé átoltott település lakóinak csak 27 százaléka kapta meg a védettségi igazolványt.

A civil szervezetek szerint a koronavírus-járvány negyedik hullámában ez a helyzet önmagában is tarthatatlan, de az egész társadalmat, az oltottakat is veszélyezteti. A vírus mutációi ugyanis ott tudnak elterjedni, ahol alacsony a védettség, az így megjelenő új variánsok pedig azokat is fenyegethetik, akik az oltásból a szükséges dózisokat felvették. A kormánynak feladata, hogy a hatékony védekezést megszervezze, így kiemelt figyelmet kell fordítania az alacsony átoltottságú településekre.

A nyílt levelet aláíró civilek az oltási kampány folytatása, az emberek meggyőzése mellett azt is várják a kormánytól, hogy ellensúlyozza az oltással kapcsolatos álhírek hatását, folytasson a megcélozni kívánt csoportokra szabott kommunikációt, nyújtson hiteles és átlátható tájékoztatást az oltások hasznáról, esetleges veszélyeiről is.

Az oltást látványosan oda kell vinni, ahol a be nem oltott lakosság él: személyes találkozások, fórumok révén is hatékony és közérthető szakmai tájékoztatást kell nyújtani ezeken a településeken.

A helyi viszonyokat leginkább a helyi önkormányzatok, civil szervezetek ismerik, ezért a kormánynak támogatnia kell, hogy elláthassák ezen feladatukat. Az idősek és halmozottan hátrányos helyzetűek részére az antitest-mérést ingyenesen elérhetővé kell tenni.

A SzabadaHang felületén közzétett petíció aláírásával bárki csatlakozhat a civilek nyílt levelében közzétett követelésekhez.

(forrás: 444.hu)
hirdetés

Könyveink