hirdetés
2024. április. 17., szerda - Rudolf.

Jutalmazással is ösztönözné az oltás felvételét a MOK

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) azt kéri a döntéshozóktól, vigyék közel az oltást a hátrányosabb helyzetű településeken élőkhöz, és jutalmazzák a vakcina felvételét.

A koronavírus új, lényegesen fertőzőbb variánsa, a delta variáns itt van közöttünk, hívja fel közleményében a Magyar Orvosi Kamara a lakosság és a döntéshozók figyelmét.

A járványügyi helyzet javulásával a szigorú szabályok lazítását a magyar lakosság jelentős része úgy értelmezte, hogy minden visszatérhet a régi, megszokott kerékvágásba. Korlátozás, ellenőrzés nélkül igénybe vehető tömött éttermek és bevásárlóközpontok, megnyitott strandok és szállodák, zsúfolt tömegközlekedési eszközök; a maszk pedig szinte mindenhonnan eltűnt, nyoma sincs a védekezésnek – írják.

Figyelmeztetnek arra, hogy a környező országokban ismét fellángolt a járvány, a nemzetközi példák azt mutatják, hogy a hazai átoltottságnak megfelelő  helyzetű országokban is gyors terjedés tapasztalható:

"Ezért felhívjuk a figyelmet a oltás felvételének fontosságára, javasoljuk a védettségi igazolvány minél szélesebb körű használatát, és a hatékonyabb kontakt kutatást."

Úgy vélik, elengedhetetlen a megelőzés, hiszen a nemzetközi tapasztalatok alapján még az oltottak sincsenek teljes biztonságban. Bár az oltás nagymértékben csökkenti a komolyabb szövődmények kialakulását, a járvány terjedését csak lassítja, így az oltatlanok továbbra is veszélyben vannak.

Maradjanak elővigyázatosak, figyeljenek a védekezésre: tartsanak távolságot, zárt térben hordják a maszkot, tartsák be a kézmosás és kézfertőtlenítés szabályait! – kérik a közleményben a lakosságot.

A covid-járvány negyedik hullámának küszöbén minden hatékony eszközt vegyenek igénybe, amivel ösztönözni lehet a magyar lakosságot az oltás felvételére – üzenik a döntéshozóknak, javasolva, hogy létesítsenek mobil oltópontokat a rendezvényeken, vigyék közel az oltást a hátrányosabb helyzetű településeken élőkhöz. Ezeken a mobil oltópontokon lehetőség szerint egydózisú vakcinát alkalmazzanak, jutalmazzák az oltást felvevőket egy kis ajándékkal.

Védekeznünk kell! – zárják a közleményt.

hirdetés

Könyveink