hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

Az ötlet pótol, az ötlet gyógyít

A pécsi Fül-Orr-Gégészeti Klinikán járt a Szabad Föld újságírója, aki azt is megtudta, hogyan szerez négy nagy drága ajtót egy kórházigazgató, akinek nincs rá egy fillérje sem.

„Négy nagy nyílászáró kellett a bejáratokhoz a régi elavultak helyett, darabjuk hatszázezer forint. Felhívtam egy környékbeli város polgármesterét, mondtam, a másik három város már megvett egy-egy ajtót. Nem vagyok rá büszke, de a többi polgármesternek ugyanezt mondtam. Így lett négy korszerű nyílászárónk” – idézi a lap Gerlinger Imre professzort a klinika igazgatóját.

S hogy bizonyítsuk, Pécsett az innováció nem áll meg a kapuknál, idézünk még egy részt a cikkből:

– Az egyetemen két dolgot nem tudtam elképzelni: hogy a süketek egyszer hallani fognak, a gégeeltávolításon átesettek pedig majd beszélnek. Azóta mindkét kérdés megoldódott. A süketség ma már orvosolható – mondja Gerlinger professzor. Ám van egy probléma, amit eddig elhanyagoltak: az egyoldali süketség. Pedig nem kell ahhoz harminc évig fülvédő nélkül hiltizni, hogy valaki így járjon. Elég egy mumpszfertőzés, egy bárányhimlő, de akár egy sima nátha vagy mandulagyulladás is okozhat ilyen szövődményeket, s a gennyes középfülgyulladás után – igaz, ritkán – szintén így járhat a beteg. Örüljön, hogy legalább az egyik oldalon hall – gondolták eddig sokan. Ám aki így vélekedik, próbálja meg az egyik fülét befogni. Bár korántsem érezhető át teljesen a helyzet, kaphat egy kis ízelítőt abból, hogy az egyoldali hallás mennyire elbizonytalanítja az életet: megnehezíti a térhallást, a tájékozódást, a tárgyalásokkal járó munkát, a társasági mozgást. De beszéljünk inkább múlt időben: megnehezítette. Tavaly ősszel ugyanis bemutattak egy új módszert Amszterdamban, amit Bone Bridge, azaz Csont Híd névre kereszteltek. A névválasztás nem véletlen: az implantátumot a beteg fül mögötti csontba építik, ami átvezeti a hangot az egészséges fülhöz. Ezért az új módszer azok számára is megoldás, akiknek nem fejlődött ki a fülkagylójuk vagy korábban radikális műtétekkel szétroncsolták a középfülüket, de a belső fülük ép maradt vagy csak enyhén sérült. Több tízezer ilyen ember él Magyarországon, s számukra ez a műtét hazánkban is hozzáférhető mostantólolvasható a szabadfold.hu-n.

(forrás: Szabad Föld)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés