hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

 

Tudomány

Megmenthetők a fül károsodott hangérzékelő sejtjei

A nagyon hangos, a fül hallási érzékelősejtjeit súlyosan károsító, pusztulásukhoz vezető hang nem szükségszerűen süketít meg: génkezeléssel tíz napon belül még segíteni lehet a bajon – írja a NewScientist.
A hallásért felelős receptorsejtek, a szőrsejtek könnyen károsodnak, ha nagyon hangos hang éri őket – akár teljes süketség is létrejöhet. Már korábban kiderítették, hogy tengerimalacokban egy Math1 nevű gén hatására új szőrsejtek képződnek az érzékelősejteket körülvevő támasztósejtekből. Most David He, az omahai Creighton Egyetem munkatársa és kollégái kimutatták, hogy ugyanez a gén képes arra is, hogy rendbehozza a tengerimalacok még élő, de károsodott szőrsejtjeit – feltéve, hogy időben hozzák működésbe a gént.
 
A tengerimalacokat olyan hangsorozatnak tették ki, ami 200 közeli puskalövésnek felelt meg. Ezután az állatok a láncfűrész hangjánál halkabb hangokat egyáltalán nem hallották. Azoknak a tengerimalacoknak azonban, amelyeknek a fülébe vírushoz kötött Math1 gént adtak be injekcióban, szinte teljesen helyreállt a hallása.
 
A tengerimalacok hallását a különféle hangok, zajok által kiváltott agytörzsi elektromos aktivitás megfigyelésével vizsgálták. Ezután mikroszkóposan tanulmányozták a funkciójukat visszanyert szőrsejteket, amelyekben kimutatható volt az a fehérje, amelyet a Math1 gén expresszál. Ez igazolta, hogy a sejtekbe bejutott a gén.

Noha a gén csak átmenetileg expresszálta a fehérjét, ez a fehérjemennyiség is elég volt ahhoz, hogy a szőrsejtek működését egy életre helyreállítsa. A módszerrel azonban csak akkor lehetett megmenteni a receptorsejteket, ha a károsodást követő 10 napon belül kezelték a tengerimalacokat.
 
Dr. Weisz Júlia, medicalonline

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink