hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

Az ön betegei hogyan halnak meg?

– Otthoni hospice szolgálat! – csap a homlokára az észak-alföldi ötvenes háziorvos a kérdésünk hallatán, miszerint a városában az otthoni szakápolás mellett milyen az otthoni hospice ellátások elfogadottsága a páciensek között.

Bevallja, hogy a hospice hallatán eddig mindig csak a megyei kórház hospice osztályára gondolt, majd gyónását azzal is tetézi, hogy elárulja: fogalma sincs arról, a városban kit hívhatna haldokló betegeihez, pedig most is van három páciense, akiknek szüksége lenne a segítségre. Őszinteségéért cserébe névtelenséggel fizetünk, hiszen nem személye a lényeges, hanem a jelenség, amire a hospice ellátók mind a mai napig panaszkodnak: legtöbbször az orvosok és a betegek információhiánya az oka, hogy nem kapja meg mindenki a hospice ellátást, akinek szüksége lenne rá, s megkaphatná. Holott ez egy olyan ritka területnek számít, ahol szakember is, sőt OEP finanszírozás is van, ami viszont így több térségben is évről-évre bennragad – a haldoklók és családjaik pedig önmaguk küszködnek odahaza vagy próbálják felvetetni betegüket kórházi osztályra.

Az otthoni hospice ellátást nyújtó szolgálatok vezetői járják a háziorvosokat és az osztályokat, igyekeznek szemléletet formálni: ha vége az aktív kezelésnek, a doktorok ne hagyják magukra a betegeiket azzal, hogy „a család majd megoldja”, ehelyett jusson eszükbe, hogy vannak, akik segíthetnek. Az élete végén járó embernek és családjának akár hónapokon keresztül testi-lelki támaszai lehetnek a szolgálatok szakemberei, hiszen a hospice nemcsak az utolsó napokról szól, amikor már minden összeomlott. A www.hospice.hu honlapon egy városokra kereshető legördülő listában megtalálható az adott térségben kirendelhető otthoni hospice szolgálatok közvetlen elérhetősége, s a szolgáltatók aktuális lajstroma az OEP szakmai honlapján is megtalálható.

B. PAPP LÁSZLÓ
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés