hirdetés
2024. május. 18., szombat - Erik, Alexandra.

Az LMP szerint a kormányt hidegen hagyja az emberek egészsége

Szilágyi László a dohánytermékek jövedéki adójának emelésével kapcsolatban úgy fogalmaz, hétfőn a Fidesz egy zárószavazás előtti módosító javaslattal "sunyi módon megpuccsolta" azt. 

A képviselő úgy folytatja, hogy a kormánynak mostantól egy szavát sem lehet elhinni, ha népegészségügyi kérdésekről beszél.

A házi pálinkafőzés engedélyezésekor is jól látszott, hogy a kabinet nem akarja csökkenteni az alkoholfogyasztást. A hétfői parlamenti döntés után pedig nyilvánvaló, hogy a kormányt hidegen hagyja a lakosság egészsége - írja Szilágyi László.

A képviselő szerint a Fidesz, "a tőle már szinte természetes, házszabály-ellenes törvényhozói technikával", zárószavazás előtti módosító indítvánnyal torpedózta meg a dohánytermékek jövedéki adójának emelését. Hozzáteszi, hogy Balsai István, az alkotmányügyi bizottság nemrégiben alkotmánybíróvá választott elnöke "arra már nem emlékszik, hogy ki adta nekik a javaslatot"; de a bizottság megszavazta, a kormánypárti többség pedig módosította a törvényt. A Fidesz képviselőinek nyilvánvalóan fogalmuk sem volt, hogy mit tartalmaz az indítvány - jelenti ki a politikus.

Az LMP szerint "szégyen", hogy egyetlen kormánypárti képviselő sem akadt, aki nemmel szavazott volna, még az egészségügyi bizottság tagjai sem, pedig ők korábban "elkötelezettnek tűntek a dohányzás visszaszorítása ügyében".

A politikus azt írja, hogy a kormány és a parlamenti többség a lobbi érdekeknek megfelelően döntött. Hozzáteszi, hogy az LMP nagyrészt egyetértett a nemdohányzók védelmében hozott intézkedésekkel és fontosnak tartotta volna a dohánytermékek jövedéki adójának emelését. A párt ezzel együtt most komoly kormányzati és civil programokat követel, amelyek a dohányosok leszokását segíti és a fiatalok rászokását megelőzi - zárja közleményét.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink