hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Nem emelkedik a dohánytermékek jövedéki adója

Bár a Nemzetgazdasági Minisztérium javasolta, mégsem emelkedik a dohánytermékek jövedéki adója, miután az Országgyűlés hétfőn az alkotmányügyi bizottság zárószavazás előtti indítványának elfogadásával törölte az erre vonatkozó passzusokat a gazdasági tárgyú törvények módosítását célzó kormányzati előterjesztésből. Nő ugyanakkor a bioetanolt tartalmazó E85-ös üzemanyag jövedéki adója.

A számos gazdasági tárgyú jogszabály módosítását célzó törvénycsomagot 251 igen szavazattal, 90 nem ellenében fogadták el a képviselők. Ezt megelőzően voksoltak a zárószavazás előtti módosító javaslatokról is.

Matolcsy György június elején benyújtott javaslata eredetileg úgy rendelkezett volna, hogy a jogszabály kihirdetését követő 45. napon 2,4 százalékkal emelkedik a cigaretta jövedéki adója, majd a jövő év kezdetén és 2012. július elsején ugyanilyen mértékben. A fogyasztási dohányt termelő jövedéki adó nagyobb mértékben, előbb 6, majd 9, végül 11 százalékkal nőtt volna a következő egy évben.

Ezzel szemben az alkotmányügyi bizottság hétfőn beterjesztett javaslatának indoklása szerint a dohánytermékek adóztatásának szerkezeti átalakításához hosszú távú stratégia kialakítása szükséges, amelynek lényege, hogy az azonosan káros termékek azonos mértékben adózzanak, a kormány javaslata pedig ezzel a stratégiai céllal ellentétes. Ezt elfogadva a parlament úgy döntött: nem emeli meg a dohánytermékek jövedéki adóját.

Emelkedik viszont az E85-ös bioüzemanyag jövedéki adója, méghozzá - a KDNP-s Aradszki András javaslatára - a kormány által indítványozottnál nagyobb mértékben. A bioüzemanyag utáni adó mértéke literenként 40 forint lesz az eredetileg tervezett 12 forint helyett. A kereszténydemokrata politikus ezt azzal indokolta: az eddigi adókedvezmény túlzott támogatást biztosítana a bioüzemanyagnak, és ezzel sértené a versenysemlegesség követelményét.

A regisztrációs adóról szóló törvény módosítása "összehúzza" a használt autók avultatási tábláját: a kocsi egyéves koráig nem változik az a szorzó, amely csökkenti a használt járműnél az új autóra meghatározott regisztrációs adót. Eddig 241 hónap után volt a legmagasabb (0,9) a korrekciós tényező, a módosítással ezt 169 hónaptól kell alkalmazni.

A jogszabály szerint 50 százalékos regisztrációs adó kedvezmény jár azoknak, akik az idei év végéig lecserélik magyarra autójuk külföldi rendszámát. Az alkotmányügyi bizottság végszavazás előtti módosító javaslata az amnesztiát nem a törvény kihirdetéséig, hanem a június 15-ig forgalomba helyezett, és tulajdonba vett külföldi rendszámú járművekre adja.

Az általános forgalmi adóról szóló törvény módosítása a mezőgazdasági tevékenységet megszüntető személy jogutódává teszi annak a közeli hozzátartozóját is.

A személyi jövedelemadó-törvény módosítását a fideszes Rogán Antal kezdeményezte. Eszerint nem számít bevételnek az értékpapír magánszemélytől történő megvásárlása, ha a vételár eléri a papír névértékét. Nem kell adót fizetni az Európai Gazdasági Térség tagállamaiban székhellyel rendelkező biztosítótól származó bármilyen kifizetés után sem, ha a szerződést 2006. szeptember 1. előtt kötötték, és azt követően nem fizettek díjat. Scheiring Gábor (LMP) a záróvitában azt emelte ki, hogy a törvénybe mégsem kerül be az a rendelkezés, amely az offshore cégekben tartott jövedelem adómentességét garantálta volna.

A Magyar Könyvvizsgálói Kamaráról szóló törvény módosítása csökkenti az egyéni vállalkozás, illetve egyéni cég keretében tevékenykedő könyvvizsgálók terheit. A könyvvizsgálóknak ugyan egyénenként és cégenként is regisztráltatniuk kell magukat, de az egyéni vállalkozóknak a cégként való regisztráláskor nem kell díjat fizetniük. A számviteli törvény módosítása kitér arra is, hogy a könyvviteli szolgáltatást végzők továbbképzését olyan akkreditált szervezetek végezhetik, amelyek az illetékes minisztertől elnyerték ezt a jogosultságot.

A hitelintézeti törvény módosítása részletesen szabályozza a javadalmazási bizottságok létrehozását. Szintén zárószavazás előtti módosító javaslat változtatott a bizottság létrehozásának feltételén. Az eredeti szöveg szerint a befektetési vállalkozásnak évi 60 milliárd forintos forgalom felett kellett javadalmazási bizottságot létrehoznia, az új limit azonban évi 200 milliárd forintos mérlegfőösszeg.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink