hirdetés
2024. május. 05., vasárnap - Györgyi.
hirdetés

Az idő az allergéneknek dolgozik

A szokatlanul enyhe idő hatására egyes kora tavaszi allergén növények virágpora már megjelent a levegőben, az allergiások tünetei is jelentkezhetnek.

Az Országos Környezet-egészségügyi Intézet Aerobiológiai Monitorozási Hálózatának adatai szerint a fő allergén most a mogyorópollen. Mint írták: a mogyorópollen a korábbi években az enyhe decemberek után már január közepén megjelent, azonban ilyen magas szintet csak február közepén ért el.

A mogyoró, valamint a ciprus- és tiszafafélék pollenkoncentrációja már helyenként elérte a tüneteket okozó szintet, emellett az égerpollen koncentrációja is folyamatosan növekszik. Pécsett közepes, Budapesten alacsonyabb szintű pollenterhelést mértek. A szegedi állomás vonzáskörzetében a hét első felében még nem volt jelentős a pollenterhelés. A kültéri allergén gombák koncentrációja jellemzően alacsony szintű.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) közleményében felhívta az arra érzékenyek figyelmét, hogy tüneteik jelentkezhetnek, ezért szükség lehet az orvosuk által javasolt gyógyszereik szedésére.

Várhatóan a jövő héten is folytatódik a kismértékű pollenszórás, és mindaddig erősödésre számítanak, amíg nem lesz jelentős lehűlés. Ha csapadékosra fordul az időjárás, akkor is csak átmenetileg csökkenhet a pollenterhelés. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint február közepéig nem várható jelentős lehűlés Magyarországon.

(forrás: MTI)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés