hirdetés
2024. május. 05., vasárnap - Györgyi.
hirdetés

 

Új úton lesz támadható az allergia

Sikerült egy olyan új patológiai utat felismerni, mely elvezethet az allergiás megbetegedések – elsősorban az eozinofil-asszociált formák – kezeléséhez, írja a PharmaOnline.

A lapban megidézett vizsgálat kutatói megfigyelték, hogy ezen út során hogyan pusztíthatók el az eozinofil sejtek még azelőtt, hogy allergiás jelenségeket okozó hatásukat kifejtenék. Az eozinofil sejtek normális sejtalkotóként vannak jelen a vérben, ám amikor a szervezetben túlságosan nagy mennyiségben termelődnek, az például szöveti károsodást okozó krónikus gyulladásos folyamatokat alapozhat meg.

Az eozinofil sejtek működését az interleukin-5 (IL-5) szabályozza, melynek hatására az eozinofil sejtek a csontvelőből a véráramba jutnak. Dr. Ariel  Munitz és dr. Marc Rothenberg, a Cincinnati Gyermekkórház allergológus és immunológus professzora felfedezett egy módszer annak a folyamatnak az ellensúlyozására, melynek révén az IL-5 serkenti az eozinofil sejteket. Az újonnan felfedezett út kulcsfontosságú pontjait egy fehérjepár, a PIR-A (paired immunoglobulin-like receptor A) és PIR-B (paired immunoglobulin-like receptor B) kontrollálja, melyekről a kutatók most kimutatták, hogy elengedhetetlen szerepet játszanak az eozinofil sejtek fejlődésében.

A szakemberek asztmás egereket tanulmányozva megállapították, hogy a PIR-B hiánya megakadályozza, hogy az eozinofil sejtek mennyisége ártalmas szintet érjen elolvasható a pharmaonline.hu-n.

(forrás: PharmaOnline )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink