hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

 

Az édesítők módosíthatják a bélmikrobiom összetételét

A cukorhelyettesítők nem várt hatással lehetnek a szervezetre, pontosabban a bélrendszerre és az anyagcserére – írja a hvg.hu.

Az izraeli Weizmann Institute of Science szakemberei 120 olyan egészséges felnőttet vontak be egy vizsgálatba, akik nem éltek cukorpótlókkal. Hat csoportba osztották őket. Négy csoport kapott tasakban gyakran használt édesítőszert – aszpartámot, szacharint, szukralózt vagy steviát –, és ezt két héten át mindennap a szokásos ételükhöz fogyasztottak. Az ötödik csoport csak egy tasak glükózt kapott, míg a hatodik csoport semmit, ami megszokott volt számukra.

A kísérlet megkezdése előtt mindenkitől székletmintát vettek, hogy elemezzék a szokásos bélmikrobiomjukat alkotó fajokat, és összehasonlítsák a két hét letelte után vett mintákkal. 14 nap múlva határozott változásokat tapasztaltak az édesítőszereket, különösen a szukralózt fogyasztó résztvevők bélmikrobiomjának összetételében. Ennek az lehet az oka, hogy a szukralóz csak akkor hagyja el az emésztőrendszert, amíg végül távozik a széklettel, így nagyobb esélye van kölcsönhatásba lépni a mikrobiommal, mint más édesítőszereknek, amelyek már korábban lebontódhatnak és felszívódhatnak a bélrendszerben.

A kísérlet során rendszeresen vizsgálták, hogy a résztvevők szervezete mennyire képes eltávolítani a cukrot a vérükből egy koncentrált glükózital elfogyasztása után. Ez a glükóztoleranciának nevezett folyamat egyértelműen károsodott a szukralózt és szacharint fogyasztók csoportjában, akiknek vércukorszintje hosszabb ideig magasabb maradt az ital elfogyasztása után. Azoknál viszont, akik csak glükózt kaptak vagy semmit sem, nem volt változás.

A szakemberek ezután arra voltak kíváncsiak, hogy az édesítőszer által kiváltott mikrobiom-változások hozzájárultak-e a glükóztolerancia károsodásához. Ezért az édesítőszer használata után is székletmintát vettek azoktól, akiknél a legnagyobb glükóztolerancia-változást mérték a kísérlet során, és a székletet mikrobiommentes egerekbe juttatták. Kiderült, hogy az egerek glükóztoleranciája pont úgy alakult, mint a székletmintát adó kísérleti alanyoké.

A kutatók sem tudják pontosan, hogy miért változtathatják meg az édesítőszerek a vércukorszint szabályozását, úgyhogy egyelőre csak feltételezéseik vannak. Például hogy a cukorpótlók megváltoztathatják a bélnyálkahártya sejtjeit, így a bél egyes részeit lakhatóbbá tehetik bizonyos baktériumok számára, mint másokéra, és ezzel megváltoztathatják a mikrobiom összetételét – írja a hvg.hu.

(forrás: hvg.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink